Regija
0

Slovenski zastupnici pozdravili ishod irskog referenduma

FENA
Sedam slovenskih zastupnika u Evropskom parlamentu pozdravilo je odluku irskih birača koja omogućuje ratifikaciju Lisabonskog ugovora.

"Najviše koristi od ratifikacije Lisabonskog ugovora imat će mali narodi", izjavio je u nedjelju za Slovenski radio Milan Zver, eurozastupnik iz redova Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Ta je stranka na majskim izborima za europarlament dobila dva od sedam mandata.

Budući da se Lisabonskim ugovorom mijenja i zastupnička kvota, Slovenija će nakon stupanja Lisabonskog ugovora na snagu dobiti i osmo mjesto u Evropskom parlamentu, a s obzirom da se za to neće održati novi izbori, mjesto će po rezultatu iz maja dobiti Janšina stranka.

Eurozastupnik Ivo Vajgl iz redova stranke Zares koja sudjeluje u vladi premijera izjavio je u nedjelju za Slovenski radio da će Lisabonskim ugovorom i institucionalnim promjenama koje taj ugovor predviđa Evropska unija ojačati na globalnom planu, a odluku irskih birača pozdravio je i slovenski eurozastupnik Zoran Thaler iz redova Socijalnih demokrata (SD) koje vodi premijer Borut Pahor.

"Bilo bi poštenije da ubuduće oni koji žele kočiti razvoj Evropske unije jednostavno iz nje izađu", rekao je Thaler, aludirajući na situaciju koja se pojavila nakon prvog irskog referenduma i zaprijetila institucionalnom krizom cijele integracije.

Odluku irskih birača već je u subotu pozdravilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a premijer Borut Pahor izjavio je da se radi o odluci koja pruža mogućnost integriranja cijeloga zapadnog Balkana i rješenja slovensko-hrvatskog graničnog spora, prenijela je Hina.