Regija
0

Slovenski vrhovni sud presudio da crkva treba platiti odštetu žrtvi pedofilije

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski vrhovni sud odbio je reviziju presude prema kojoj je crkva i materijalno odgovorna za ponašanje svojih službenika koji tijekom svoje službe prekrše zakon, u slučaju svećenika optuženog za pedofiliju, koji je umro prije završetka procesa.

Mariborska nadbiskupija žalila se na pravomoćnu presudu iz 2013. godine, prema kojoj bi danas odrasloj ženi koju je kao maloljetnicu spolno iskoristio pokojni Karel Jošt, župnik male župe Artiče kod Krškoga, morala isplatiti 80.000 eura odštete s pripadajućim kamatama.

Žrtva je u privatnom procesu tužila crkvu kao ustanovu i tražila odštetu, odnosno materijalnu kompenzaciju za posljedice koje je pretrpjela zbog čina njena službenika.

Vrhovni sud je nakon dvije godine odbio je reviziju pravomoćne presude po kojoj žrtvi pripada odšteta zbog teških duševnih i zdravstvenih problema koje ima kao odrasla osoba, jer je kao maloljetna osoba bila žrtva čovjeka koji joj je bio vjeroučitelj i više godina ju spolno iskorištavao.

Župnik, kojega se sumnjičilo za 16 spolnih napada na djevojčice, umro je početkom 2007. godine od moždanog udara u kućnom pritvoru, star 64 godine, pri završetku procesa i netom prije izricanja presude.

Odvjetnici mariborske nadbiskupije, koji su tražili reviziju slučaja, tvrdili su da Crkva ne može biti materijalno odgovorna za protuzakoniti čin koji je strogo zabranjen i crkvenim zakonima i koji crkva osuđuje. Osim toga, upozoravali da konačna presuda u slučaju Jošt, koji je godinama izazivao pažnju laičke javnosti, zapravo nije bila izrečena jer je optuženi umro, a suđenje prekinuto, makar se navodilo da su Joštu slučajevi pedofilije u procesu već bili dokazani.

Odluka vrhovnog suda mogla bi kao presedan imati teške materijalne posljedice za i onako zadnjih godina osiromašenu Mariborsku nadbiskupiju, koja je pretrpjela gubitke zbog upletenosti u financijske skandale jer su odštetne zahtjeve najavile i druge žene koje je Jošt zlorabio, navode slovenski mediji.