Regija
0

Slovenski premijer ponovo upozorio na opasnosti ponavljanja migrantske krize

FENA
Miro Cerar (Foto: EPA)
Miro Cerar (Foto: EPA)
Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je ponovo upozorio na opasnost obnove migrantske krize koja bi, po njegovom mišljenju, ugrozila evropsko jedinstvo.

Ponavljanje lanjske masovne migracijske krize ugrozilo bi EU ako države članice ne bi djelovale jedinstveno, te dovela u pitanje opstanak EU-a, ali bi uspješno rješavanje migracijskog problema i djelovanje na gašenje kriza u okolini, posebno nakon Brexita i drugih kriza u evropskom susjedstvu, pozitivno djelovalo na razvoj evropske ideje, kazao je Cerar za Slovensku televiziju.

Prema njegovim riječima, u sadašnjoj je situaciji s migrantima zatvaranje granica unutar EU-a i Schengena posve nepotrebno, ali bi Slovenija ako bi se obnovio masovni dolazak migranata balkanskom rutom djelovala odlučno i štitila svoju Schengensku granicu s Hrvatskom "jer tako zahtijevaju evropski propisi".

Ne samo da bi obnavljanje migrantske krize izazvalo zatvaranje unutrašnjih granica i međusobne svađe nego bi moglo izazvati sukobe među državama na Balkanu, ocijenio je Cerar. Cerar je kazao da su u Evropi u dvadesetom stoljeću dva puta izbili veliki sukobi zbog evropskog nejedinstva, te da vjeruje kako to iskustvo ne bi trebalo ponoviti.