Uhapšen u Švedskoj
0

Slovenski MUP čeka izručenje Mirsada Mešanovića, bivšeg podoficira JNA-a

FENA
Slovenska policija potvrdila je da na osnovu evropskog naloga za hapšenjem iz 2007. godine očekuje izručenje državljanina Švedske koji je u srijedu zadržan u Kopengahegu, prilikom povratka iz Egipta, gdje je s porodicom boravio na odmoru.

Međunarodnu potjernicu za njim izdao je sud u Kopru zbog sumnje da je za vrijeme rata za slovensko osamostaljenje početkom jula 1991. godine izvršio kazneno djelo "korištenje nedopuštenih bojnih sredstava prema članku 148. kaznenog zakonika SFRJ", objavila je slovenska policija u saopćenju za javnost.

Ovaj 42-godišnjak, čije ime nije objavljeno, bio je u vrijeme rata za slovensko osamostaljenje podoficir bivše JNA u vojarni u Pivki. Osumnjičen je da je na kontrolnoj tački blizu kasarne 2. jula 1991. pucao u vozilo koje se na znak da stane nije zaustavilo i nastavilo vožnju, te da je tom prilikom jedna osoba u vozilu poginula.

Neslužbeno, riječ je o Mirsadu Mešanoviću, nekadašnjem podoficiru JNA, koji je kasnije odselio na jug Švedske i postao švedski državljanin.

Slovenski mediji iz vremena osamostaljivanja navode da je Mešanović u to vrijeme bio "jedan od najaktivnijih jugoslavenskih oficira" u Pivki i da je nekoliko dana prije incidenta za koji se tereti zarobio i razoružao jednu grupu pripadnika slovenske policije u tom gradiću na zapadu Slovenije.

U razgovoru za jednu emisiju slovenske televizije, Mešanović je izjavio da je pucano prema gumama vozila i kako nije bio svjestan da su tom prilikom bili ugroženi životi.

Sud u Kopru pokrenuo je istragu protiv njega u februaru 1992. godine, a tadašnja JNA odbila ga je predati slovenskim vlastima, kojima je do sada bio nedostupan.