Dan poslije
0

Slovenski mediji o susretu Pahor-Kosor

FENA
Za razliku od većine političkih stranaka koje su još u petak pozitivno i s umjerenim optimizmom ocijenile prvi sastanak Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor na kojemu je dogovoren okvir za deblokadu međusobnih odnosa, komentatori slovenskog tiska u subotu s mnogo skepticizma pišu o mogućnosti da se do kraja godine pronađe rješenje graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Iako je optimizam u odnosima s Hrvatskom "uvijek dobrodošao", "realistična javnost" skeptična je prema mogućnosti dogovora do kraja godine, piše u svom komentaru od subote ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Pahor i Kosor nakon sastanka u Trakošćanu nisu željeli javnost opterećivati s pojedinostima koje bi dale pravu sliku o tome je li njihov optimizam realno utemeljen, pa se neće trebati čuditi ako se krajem godine pokaže da ni njihov najnoviji optimistički pokušaj nije "ni za jedan metar pomaknuo kola koja su zapela u diplomatskom blatu", piše komentator Zoran Senkovič. Kako pojašnjava, i Pahor i Kosor nisu izgladili prijašnje razlike u pogledu dviju strana na deblokadu i pristupne pregovore jer Slovenija i dalje preferira Rehnov arbitražni prijedlog dopunjen slovenskim amandmanima, a Hrvatska onu raniju inačicu koju je prihvatio hrvatski Sabor.

Ljubljansko "Delo" navodi pak da je teško vjerovati kako će jedan susret Pahora s novom hrvatskom premijerkom "revolucionirati" odnose, opterećene niz godina graničnim prijeporom.

"Za nešto tako bit će potrebno pričekati kraj godine jer je optimističkih poruka na najvišim razinama bilo i proteklih 19 godina. Nakon tako visokih susreta stvari su se uvijek opet okretale nizbrdo. Zato je pitanje kako će Kosor i Pahor u svoje stavove uvjeriti domaće političke ekstremiste i radikale da su našli dobro rješenje. A ti ekstremisti i radikali sada već imaju većinu", ocjena je novinara Roka Kajzera iz vodećeg slovenskog lista.

Susret Pahora i Jadranke Kosor bio je više od pukog susreta upoznavanja kako se prije najavljivalo i sastanak je "servirao" nešto optimizma i pozitivnog ozračja, te najavu tihe diplomacije kako bi se problemi riješili, piše u mariborskom listu "Večer" Boris Javšovec, ali dodaje: "Slovenska blokada sada je u devetom mjesecu i možda će se iz toga nešto roditi.

Optimistički nastup dvoje premijera govori da bi se to doista moglo dogoditi", navodi komentator "Večera", ali dodaje da u Trakošćanu novinari koji su pratili sastanak nisu dobili odgovore koliko je optimizam na najvišoj razini utemeljen jer nisu iznosili detalje okvirnog dogovora.

Ako se optimizam koncem godine pokaže opravdanim, bit će zadovoljeni i slovenski i hrvatski nacionalni interes, no postoji i opasnost da i na jednoj i drugoj strani stvari budu vraćene na početak ako inicijativu preuzmu one političke snage koje postojeći spor "koriste za domaće političke obračune i predizborne kalkulacije", upozorava mariborski komentator.