Regija
0

Slovenska vlada uvodi kraće vinjete za autoceste

FENA
Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila izmijenjeni zakon o javnim cestama kojim se od 1. jula uvode i tzv. "kraće" vinjete za vožnju autocestama.

Uz godišnje vinjete po cijeni od 95 eura uvode se i sedmične za 15 eura te jednomjesečne čija bi cijena trebala biti između 30 i 35 eura, o čemu će odlučiti posebna stručna grupa.

O skorom uvođenju kraćih vinjeta Slovenije je već obavijestila evropskog povjerenika za promet Antonija Tajanija, a idućih će dana tekst zakona uputiti i Evropskoj komisiji, izjavio je na konferenciji za novinare slovenski ministar prometa Patrick Vlačič.

Vlačič je izrazio uvjerenje da će uvođenjem kraćih vinjeta prestati razlozi za postupak koji je Evropska komisija lani uvela postupak protiv Slovenije. EK je ocijenila da polugodišnje vinjete koje su za kratko korištenje slovenskih cesta morali kupovati vozači u tranzitu diskriminirajuće, te tražila da se uvedu vinjete za kraća vremenska razdoblja.

Bruxelles je prilikom uvođenja postupka kao uvjet za njegovo obustavljanje zatražio i odgovarajuću proporcionalnu cijenu za vrijeme kad se kraće vinjete koriste. Slovenska vlada međutim tvrdi da je cijena vinjeta po evropskom načelu supsidijarnosti u nadležnosti Slovenije.

Vlačič je rekao kako smatra da uvođenjem kraćih vinjeta Slovenija otklanja postojeći prigovor Evropske komisije o diskriminaciji. Stoga očekuje da će biti obustavljen postupak protiv Slovenije te deblokirana sredstva za cestogradnju iz evropskih kohezijskih fondova koja su zbog spornih vinjeta do sada bila zaustavljena.

"Moramo pričekati odgovor Evropske komisije, a nakon toga ćemo vidjeti što učiniti", rekao je Vlačič. On nije želio prognozirati hoće li Evropska komisija zbog nerazmjerno visokih cijena mjesečnih i sedmičnih vinjeta nastaviti postupak, koji bi u konačnom slučaju mogao završiti i na Evropskom sudu.