Trgovina drogom i oružjem
5

Slovenska policija otkrila detalje velike akcije protiv kriminala

FENA
Slovenska policija u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u Ljubljani otkrila neke detalje u svezi s akcijom provedenom u petak protiv organiziranih kriminalnih grupa koje su krijumčarile droge i oružje, te kućnim pretresima izvedenima na području Kopra, Ljubljane i Kranja.

U akciji protiv vrhova tih grupa koje su djelovali u Sloveniji, na području zapadnog Balkana i u nekim državama Evropske unije, protiv 47 osoba podnešene su kaznene prijave za 193 kaznena djela, istražni suci odredili su protvor za 20 osoba, tri se nalaze u kućnom pritvoru, a tri osumnjčene osobe su u inozemstvu, rekao je zamjenik direktora kriminalističke policije u Ljubljani Marjan Fank.

Zaplijenjene su droge različitih vrsta u vrijednosti pola miliona eura, mobilni telefoni, oružje i jedan automobil, te veće količine novca. Nije riječ o "dilerima" nego "organizatorima" ilegalnog transporta droge, ali i oružja na tzv. balkanskoj ruti, otkrila je policija koju je mrežu kriminalnih skupina i njezine aktivnosti pratila od 2010. godine.

Slovenski mediji pišu kako su među uhićenima većinom slovenski državljani, ali "etničkog podrijetla" uglavnom iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali da je u vrhu skupina koje su djelovale u Sloveniji i više uhićenih stranih državljana. Među njima je i 33-godišnji državljanin Crne Gore koji se bavio ilegalnim transportom balkanskom rutom i skladištenjem u Sloveniji indijske konoplje i heroina, te još jedan državljanin Crne Gore, 40-godišnjak koji je vodio prodaju droge na području Ljubljane.

Akcija slovenske policije provedena je u saradnji s policijama nekih drugih država, pa su tako u Italiji uhapšena tri slovenska državljana i po jedan državljanin Italije i Srbije prilikom prevoženja 4,5 kilograma kokaina, a u Hrvatskoj su također vezano na drogu uhapšena dva slovenska državljana.

S akcijom hapšenja provedenom u petak povezana je i suradnja s talijanskom policijom koja je prije pola godine iza nekadašnjeg graničnog prijelaza Fernetiči uhapsila slovenskog vozača kombi vozila u kojemu je bila veća količina oružja i eksploziv. Talijanska je istraga pokazala da je odredište za to oružje nabavljeno u Bosni i Hercegovini bila Francuska, objavili su slovenski mediji.