Regija
0

Slovenska javnost zgrožena Jelinčićevim prijedlozima

FENA
Zmago Jelinčić
Zmago Jelinčić
Slovenska javnost zgrožena je prijedlogom nacionalističkog političara Zmage Jelinčiča da se u državi izvede službeni "popis ciganske populacije", a pravni stručnjaci navode da je taj prijedlog protuustavan, piše u subotu slovenski tisak.

Jelinčič je, navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik" predsjedniku parlamenta i vladi uputio pismenu inicijativu da se izvede popis Roma koje on godinama ustrajno naziva "Ciganima", da se ustanovi koliko njih ima slovensko državljanstvo, te da se izvede revizija socijalnih potpora koje dobivaju od države.

Pri tome Jelinčič tvrdi da je inicijativu pokrenuo na osnovi pisama građana koji mu kao zastupniku pišu da su sa Romima u "neravnopravnom" ustavnom položaju i da taj problem treba riješiti.

"Očekujemo da će vlada odlučno odbiti prijedlog koji nema osnove u ustavu i zakonima i poziva na različit tretman državljana s obzirom na njihovo nacionalno i rasno podrijetlo", reakcija je koju su u vezi s Jelinčičevom inicijativom "Dnevniku" dali u uredu pučkog pravobranitelja.

"Slovenska politika morala bi osuditi upotrebu pejorativnog izraza Ciganin", rekao je za "Dnevnik" predstavnik Amnesty Internationala za Sloveniju Blaž Kovač.

On podsjeća da je protiv Jelinčiča bilo podnijeto više prijava za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u vezi s njegovim čestim izjavama o Romima i "izbrisanim" neslovencima, ali da javnost nije obaviještena o epilogu takvih slučajeva.

Predsjednik Foruma romskih općinskih vijećnika Darko Rudaš izjavio je da Jelinčič svojim "negativnim ispadima" oživljava stereotipe i Romima i to upravo u osjetljivom razdoblju implementacije Zakona o Romima koji je donesen nakon bolnih iskustava sa slučajem prognane romske obitelji Strojana.