Regija
0

Slovenska carina nastavlja štrajk, ali smanjenim intenzitetom

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Iako slovenski carinski djelatnici i granična policija nastavljaju svoj bijeli štrajk u četvrtak, današnji carinski postupci na graničnim prijelazima s Hrvatskom na slovenskoj strani odvijaju se brže nego u srijedu, doznaje se od izvora u slovenskoj carinskoj upravi.

Teretna vozila za carinjenje na graničnim prijelazima Gruškovje (Macelj) i Obrežje (Bregana) od jutros čekaju dva do tri sata. Parkiralište s teretnim vozilima koji čekaju na carinski postupak u Obrežju ujutro je bilo puno, ali se to tumači činjenicom da je teretni promet četvrtkom nešto intenzivniji, iako većih kolona nema.

Kako javljaju slovenski mediji, carinici za razliku od ostalih sindikata javnog sektora svoj štrajk danas nastavljaju, ali sa "smanjenim intenzitetom", što znači da su carinski postupci kraći nego u srijedu.

Štrajkački odbor sindikata carinika navodi da su spremni ponovno zaoštriti carinsku kontrolu ako se vlada u predstojećim danima ne reagira na njihove zahtjeve.

Oko 1400 djelatnika te službe zabrinuto je naime smanjenjem plaća za ovu godinu zbog mjera štednje, ali i nejasnom perspektivom jer ne znaju kakav će status imati nakon ulaska Hrvatske u EU, kada slovenska granica prestaje biti granicom Unije.