Regija
0

Slovenska ambasada u Beogradu demolirano

FENA
Slovensko veleposlanstvo u Beogradu u nedjelju navečer je demolirano nakon što je u nju ušlo tridesetak prosvjednika protiv neovisnosti Kosova, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji pozivajući se na svjedoke.

"Veleposlanstvo je uništeno", izjavila je specijalna izvjestiteljica slovenske televizijske postaje POP-TV Tina Čuček koja navodi da se dio prosvjednika koji su upali u zgradu popeo na balkon veleposlanstva i skinuo zastavu Slovenije i kasnije je spalio, dok su drugi iz nje izvukli dio pokućstva i zapalili ga.

U Novom Sadu je, navode slovenski mediji, napadnut Mercatorov trgovački centar u središtu grada, na kojega su prosvjednici bacali kamenje, ali je u ponedjeljak otvoren i normalno radi uz osiguranje zaštitara, a u slučaju mogućih incidenata intervenirala bi policija, izjavili su Mercatorovi predstavnici za javnost.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel već je u nedjelju prosvjedovao kod srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića zbog upada prosvjednika u slovensko veleposlanstvo, a u ponedjeljak je, pred početak sastanka europskih ministara vanjskih poslova, izrazio žaljenje zbog nemira u Srbiji do kojih je došlo zbog Kosova.

"Upad prosvjednika u slovensko veleposlanstvo vrijedan je žaljenja. Ovo nije trenutak za velike revolucije, a dužnost je političara u Srbiji da smire situaciju. Pogrešno je što neki političari u Srbiji pozivaju na nemire i izgrede", rekao je Rupel novinarima pred početak sastanka.