NATO
0

Slovenija želi zapovjedno mjesto u BiH ili na Kosovu

FENA
Slovenija računa na zapovjedno mjesto u okviru NATO-a u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, rekla je u Bruxellesu slovenska ministrica odbrane Ljubica Jelušič.

"Na osnovu činjenice da se Slovenija istinski trudi i mnogo doprinosi sigurnosti i stabilnosti i u BiH i na Kosovu, zapovjedno mjesto na jednom ili drugom prostoru nam sigurno pripada", izjavila je Jelušič, prenosi agencija STA.

Ministrica Jelušič je u ponedjeljak u Bruxellesu sudjelovala na zasjedanju ministara odbrane Evropske unije, koji se u okviru EU-ova Vijeća za opće poslove i vanjske odnose susreću dva puta godišnje.

Za Sloveniju je u okviru zapovjedništva NATO-a u Sarajevu u raspodjeli mjesta u zapovjednoj strukturi za period od 1. januara 2010. godine nadalje predviđena pozicija. To znači da bi za godinu dana trebalo da dobije položaj glavnog zapovjednika i istovremeno osigura odgovarajući tim za to mjesto.

Prema navodima diplomatskih izvora u Bruxellesu, od stupanja na dužnost nove američke administracije predsjednika Baracka Obame postoji velika mogućnost da Slovenija izgubi to mjesto.

"Još uvijek računamo na to, nismo izgubili nadu, nismo procijenili da je to mjesto izgubljeno. Naravno, potrebno je još prilično pregovora i dogovora", rekla je ministrica Jelušič.

"Ako se desi da Slovenija i slovenska vojska izgube to zapovjedno mjesto, onda ćemo zasigurno pobrinuti za to da dođemo do druge jednako vrijedne zapovjedne pozicije u okviru operacija koje su u toku na Balkanu", naglasila je slovenska ministrica.

Druga podjednako važna operacija za Sloveniju je operacija KFOR-a na Kosovu, kazala je. "Tu, na kraju krajeva, imamo veliki dio svojih snaga od onih koje se nalaze u inozemstvu", rekla je Ljubica Jelušič i dodala da je 380 slovenskih vojnika i civilnih stručnjaka u ovom trenutku na Kosovu.

Jelušič je naglasila da Slovenija, zbog činjenice da se istinski trudi i mnogo doprinosi sigurnosti i stabilnosti u BiH i na Kosovu, smatra da joj pripada zapovjedno mjesto u BiH ili na Kosovu.