Regija
0

Slovenija: Za objavu diplomatske bilješke u novinama odgovoran Rupel?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Za objavljivanje službene bilješke s razgovora slovenskih i američkih diplomata o priznanju Kosova odgovornost snosi ministarstvo vanjskih poslova, a ne redakcija lista koja je objavila taj materijal, ocijenio je u ponedjeljak za Slovensku televiziju Ivo Vajgl, dugogodišnji diplomat i neko vrijeme ministar vanjskih poslova.

Prozivajući novinare koji su bilješku objavili za odsutnost građanske svijesti, ministarstvo je sasvim krivo reagiralo, tvrdi Vajgl. Tu se radi o tome da se slovenska diplomacija pod sadašnjim ministrom ponaša ležerno prema stvarima koje su za državu vrlo značajne, a pravo pitanje je razgovaramo li s SAD-om na ravnopravnoj osnovi ili ne, rekao je Vajgl.

On je dodao da ministar Rupel nije smio dopustiti da se o tako važnim i osjetljivim temama kao što su Kosovo, Srbija i predsjedanje Europskom unijom razgovora u Washingtonu na nižoj diplomatskoj razini.

"O takvom se sadržaju govori samo na najvišoj političkoj razini, a kad govore međusobno dva ministra, onda nema opasnosti da neki dokument o tome procuri", rekao je Vajgl, dodajući da su pritisci velikih na male države dio diplomatskog komuniciranja.

"Mislim da je problem kod nas, jer curenje takvih dokumenata govori o nezdravoj atmosferi na ministarstvu vanjskih poslova. Dodan je još jedan kamenčić u mozaik kojim se smanjuje kredibilnost Slovenije kad se radi o ozbiljnim temama", rekao je Vajgl.

On je rekao da bi za stanje u ministarstvu vanjskih poslova odgovornost trebao preuzeti ministar, te se "pokajati i šutjeti", a ne optuživati novinare i urednike zbog navodnog nedostatka domoljublja.