Regija
46

Slovenija sutra u 6 ujutro podiže ogradu na granici s Hrvatskom

Klix.ba
Slovenci podižu ogradu kao i Mađari (Foto: EPA)
Slovenci podižu ogradu kao i Mađari (Foto: EPA)
Kao što je i najavio slovenski premijer Miro Cerar, Slovenija će sutra u 6 sati ujutro podići žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, prenosi Dnevnik Nove TV.

Dizanje ograde počet će u općini Podčetrtek.

Slovenci, kao i Mađari ranije, to čine s ciljem da bolje kontrolišu očekivani izbjeglički tok koji je ovih dana krenuo iz Grčke.

"Time želimo da se ljudi (migranti) usmjeravaju prema ulaznim tačkama na granici. Naglašavam da time Slovenija ne zatvara svoje granice nego samo onemogućuje nekontrolirani ulaz migranata na naš teritorij", kazao je ranije Cerar.

Cerar je dodao i da je već kontaktirao hrvatskog premijera Zorana Milanovića i da će se kontrolirani i dogovoreni tranziti migranata vozom preko Slovenije nastaviti.

Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata i ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu "zelenu granicu" tokom nadolazeće zime.