Zakon upućen parlamentu
0

Slovenija priznaje istospolna partnerstva?

FENA
Vlada Slovenije
Vlada Slovenije
Slovenska vlada je prihvatila i uputila u parlament u redovnu proceduru novi porodični zakon koji među ostalim kao porodičnu zajednicu priznaje životne zajednice istospolnih parova i priznaje im pravo da usvajaju djecu.

"Ne stvaramo nove forme porodice nego zakonom priznajemo nešto što u životu već postoji, a tradicionalna porodica i dalje će imati punu potporu i zaštitu države", izjavio je nakon sjednice vlade ministar za porodicu i socijalnu skrb Ivan Svetlik.

Zakonski je prijedlog prihvaćen nakon opširne javne rasprave, a ima i podršku cijele vlade koja će ga u zakonodavnom procesu braniti uprkos protivljenju opozicionih stranaka i crkve, te najavama nekih da će u slučaju da bude prihvaćen insistirati da se poništi na naknadnom zakonodavnom referendumu, istaknuo je Svetlik.

Svetlik je istaknuo da slične porodične zakone ima više evropskih država poput Nizozemske, Belgije, Španije, Švedske i Velike Britanije, te da se po nekim podacima u Sloveniji trećina stalnih životnih zajednica odnosi na atipične, odnosno nestandardne oblike porodice, kao što su "reorganizirane" porodice, vanbračne zajednice i zajednice istospolnih partnera.

Potrebu da se priznaju prava istospolnih osoba na trajnu porodičnu zajednicu, koja može uključiti i pravo na usvajanje djece, Svetlik je obrazložio i presudom ustavnog suda koji je presudio da je sadašnji zakon o registraciji zajednica istog spola diskriminirajući za homoseksualce kojima nisu priznata neka prava.

Kako je objasnio u središtu novog porodičnog zakona i te problematike općenito će biti djeca i njihova korist s obzirom da djeca i porodica uživaju posebnu zaštitu društva.

Novi porodični zakon zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece, ali i omogućuje u tom pogledu da društvo i sudske institucije više interveniraju u porodicu, pri čemu će se voditi računa ne o tipu porodične zajednice nego o njenoj kvaliteti, istaknuo je Svetlik.

Modernizirani porodični zakon, koji je tokom višemjesečne javne rasprave izazvao oštre polarizacije pa i nedavno protestno pismo slovenskih katoličkih biskupa premijeru Borutu Pahoru, između ostalog predviđa i mogućnost sklapanja ženidbenih ugovora, što kao mogućnost do sada nije postojalo.