Regija
0

Slovenija: Pokrenut novi postupak protiv Janeza Janše

FENA
Janez Janša (Foto: EPA)
Janez Janša (Foto: EPA)
Protiv bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše pokrenut je novi kazneni postupak, a okružni sud u Ljubljani o tome je u srijedu obavijestio parlament koji mora odlučiti hoće li vodećem opozicionom lideru oduzeti zastupnički imunitet i tako omogućiti nastavak kaznenog postupka.

Bivši premijer i opozicioni čelnik nedavno je odlukom ustavnog suda privremeno pušten iz zatvora, gdje je izdržavao dvogodišnju kaznu zbog korupcijske afere Patria. Isti mu je sud privremeno vratio i zastupnički mandat, pa sada uživa sva prava zastupnika, uključujući i imunitet.

U novom sudskom postupku koji prijeti Janši radi se sudskoj istrazi koja je pokrenuta prošle godine, a odnosi se na neke njegove poslove s građevinskom firmom "Imos" 2005., u vrijeme kad je Janša bio premijer.

Tada je on jedno svoje građevinsko zemljište spomenutoj firmi prodao za 130.000 eura, znatno iznad realne cijene, kako je to u svom mišljenju od prije dvije godine navela državna protukorupcijska komisija koja se bavila slučajem.

Poslije je Janša od iste firme kupio veliki stan u Ljubljani.

"Imos" je tada dobivao znatne narudžbe od države odnosno slovenske vlade. Zato je bit spomenute afere kojom su se mediji već bavili sumnja o trgovini utjecajem, odnosno mogućnost da je Janša bio u sukobu interesa i zloupotrijebio svoj službeni položaj, kako bi Imosu i sebi stekao imovinsku korist.

Janša i njegova stranka u vezi sa spomenutim slučajem već su više puta ustvrdili da je on protukorupcijskoj komisiji detaljno objasnio porijeklo svoje imovine.

Janša tvrdi da je glavni problem što je protukorupcijski povjerenik pogrešno procijenio vrijednost njegovog atraktivnog terena u dolini Trente koji je prodao Imosu. Ta građevinska firma je u međuvremenu završila u stečaju.

Bivši premijer i opozicioni lider nedavno je odlukom ustavnog suda privremeno pušten iz zatvora, gdje je izdržavao dvogodišnju kaznu zbog korupcijske afere Patria. Isti mu je sud privremeno vratio i zastupnički mandat, pa će parlament sada morati donijeti odluku hoće li mu priznati zastupnički imunitet ili će mu on biti oduzet.