Regija
0

Slovenija: Počele pripreme za postavljanje ograde, vojska istovara kolutove žice

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U Sloveniji su u srijedu ujutro započele pripreme za postavljanje žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom, u skladu s najavom premijera Mire Cerara da će njegova država tako bolje kontrolirati očekivani izbjeglički val, ali i spriječiti "humanitarnu katastrofu" do koje bi zimi moglo doći ako bi migranti dolazili na granicu schengenske Europe u velikim brojevima i disperzirano jer su kapaciteti za njihovo primanje male dvomilijunske Slkovenije ograničeni, a Europa još ne može riješiti izbjegličku krizu zajedničkim naporiima.

Službenih informacija nema, ali slovenska tiskovna agencija STA navodi da su logističke pripreme za postavljanje žice počele rano ujutro, a ograda će se najprije postaviti u blizini Brežica sredinom dana.

Slovenska televizija navodi neslužbene informacije da će žičana ograda koju će oko podneva početi postavljati vojska i civilna zaštita biti visoka oko 180 centimetara.

Na autocesti između Krškog i Brežica, prema STA, ujutro je primijećen konvoj vojnih kamiona koji se kretao prema Dobovi, a onda skrenuo prema Velikom Obrežu. Slovenska je policija pristup tom području zatvorila.

Dopisnik STA iz Vukova Sela na hrvatskoj strani granice primijetio je na kilometar udaljenosti na slovenskoj strani slovenske vojne inženjerijske postrojbe kako s kamiona istovaraju kolute žice, ali se sa slovenske strane ne vidi ništa, a slovenska vojska službeno ne daje informacije.

Nema nikakvih informacija niti s područja Zavrča, male općine čiji je načelnik u utorak kazao da podržava akciju vlade da se postavi ograda prema Hrvatskoj, ali da nema službenih informacija o tome kada će je postaviti.

Prijevoz izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju preko Dobove tijekom noći je nastavljen, pa su u Dobovu jutros stigla dva vlaka s nešto više od dvije tisuće migranata.