"Tajkunska privatizacija"
0

Slovenija: Pet godina zatvora za bivšeg direktora Merkura

FENA
Bine Kordež
Bine Kordež
Nekadašnjeg direktora Merkura, slovenskog lanca za trgovinu tehničkom robom, Bineta Kordeža, okružni sud u Ljubljani u srijedu je proglasio krivim za protupravno stjecanje materijalne koristi i krivotvorenje poslovnih dokumenata te osudio na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 40.000 eura.

Bine Kordež (56) ekonomist je koji je 2007. dobio prestižnu nagradu poslovnog udruženja "Menadžer" kao najbolji slovenski direktor te godine, u trenutku kad je tvrtka koju je vodio od 1998. ostvarivala milijardu eura godišnjih prihoda povećavajući ga svake godine za 20 posto.

Kordež i tri suoptužena iz bivše uprave Merkura, koji su također osuđeni na zatvorske i novčane kazne, odbili su tokom suđenja mogućnost nagodbe i manjih kazni u zamjenu za priznanje kaznenih djela koja su im se stavljala na teret.

Riječ je o prvom nepravomoćnom sudskom epilogu za nepravilnosti tokom "tajkunske privatizacije" zadnjih godina u Sloveniji. Tako je nazvan proces u kojemu su menadžerske ekipe hipotekom na dionice preduzeća koje su vodili željeli postati njihovi vlasnici, a kredite su dobijali od velikih domaćih i stranih banaka.

To je prije pet godina pokušala i Kordežova menadžerska struktura, formiranjem tvrtke Merfin u kojoj je bilo 65 dioničara.

Posao "vlasničke konsolidacije", čiji je cilj bio menadžerska privatizacija, zaustavili su kasnije ekonomska kriza i pad vrijednosti dionica na Ljubljanskoj berzi, dok se rate za visoke kredite nisu smanjivale. Merkuru je jednako tako štetilo zaustavljanje građevinskog sektora kojem je Merkur bio važan dobavljač pa je jedva spašen od stečaja.

U raznim je finansijskim operacijama između Merfina i Merkura, po presudi sudija, tvrtki koja je lani završila u postupku prisilne nagodbe s vjerovnicima i dobavljačima te otpustila velik dio od 5.000 zaposlenih, napravljena velika materijalna šteta u koristi privatnih dioničara, posebno prilikom prodaje poslovnog centra u Kranju, gdje je Merkur oštećen za deset miliona eura.

Kordež je u završnoj riječi pred proglašenje presude rekao da mu se je teško braniti u situaciji kad se za nepravilnosti u privatizaciji traži "žrtveno janje". Dodao je da nije oštetio Merkur i da su sve operacije između Merkura i Merfina vođene po važećim zakonima.

Budući da još nije završeno nekoliko sličnih procesa u kojima se kazneno gone direktori nekad moćnih kompanija poput Boška Šrota i Igora Bavčara te vodećih ekipa u međuvremenu bankrotiranih građevinskih firmi, slovenski mediji navode da bi Kordežova osuda mogla postati primjer za ostale slučajeve.