Regija
0

Slovenija: Odziv birača slabiji nego na prošlim izborima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 1.650 000 slovenskih birača danas bira novi parlament na prvim prijevremenim izborima od osnutka države, a do 11 sati odziv je bio slabiji nego na prošlim izborima, pa se očekuje da će većina građana glasati u popodnevnim satima.

Izbori traju od 7 sati ujutro i glasovanje protječe bez većih zapleta, osim incidenta u općini Tržič gdje su privremeno zatvorili 23 birališta nakon što je policiji prijavljeno da je tokomvikenda iz središta općinske izborne komisije nestalo 100 glasačkih listića.

Još nije poznato hoće li izbori u maloj općini koji ne mogu utjecati na na opći rezultat morati biti ponovljeni ili će vrijeme glasovanja morati biti produženo za nekoliko sati.

Državna izborna komisija objavila je da je danas u prva četiri sata glasovalo 18,71 posto od ukupnog broja registriranih birača. To je nešto manje od očekivanja, ali i od odziva na birališta prilikom zadnjih parlamentarnih izbora 21. septembra 2008. godine, kada je do 11 sati svoju dužnost ispunilo 19,72 posto birača.

Najveći odziv na birališta zabilježen je u Novom Mestu i ljubljanskoj općini Centar, gdje je glasovao svaki peti registrirani birač, te u ljubljanskoj općini Centar, dok je u Mariboru glasovalo nešto više od 16 posto birača.

U jutarnjim satima u svojim prebivalištima glasovali su i slovenski politički prvaci, te predsjednik države Danilo Tuerk.

Tuerk je novinarima nakon izlaska s birališta u Ljubljani, gdje je glasao zajedno sa suprugom Barbarom, rekao da vjeruje kako će nakon izbora biti moguće formirati stabilnu vladu koja će se posvetiti stabilizaciji ekonomije i financijskoj konsolidaciji države, te da bi do nove vlade trebalo doći najkasnije nu roku dva mjeseca.

Zadnje predizborne prognoze objavljene u petak, daju Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše oko trećine mandata u novom parlamentu, oko 20 posto glasova mogla bi osvojiti stranka Pozitivna Slovenija, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a 10 do 15 posto Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora.

Uprkos vjerovatnoj pobjedi Janše i primjetnom zaokretu biračkog tijela u desno, vjeruje se da mandatar za sastav nove vlade neće imati lagan zadatak i da bi njeno sastavljanje moglo potrajati.

Prvi jasniji rezultati bit će poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, kad državna izborna komisija počne objavljivati privremene neslužbene rezultate. Malo nakon 19 sati bit će objavljene paralelne izlazne ankete sa dijela birališta koje će sugerirati konačan izborni rezultat.