Regija
6

Slovenija: Očevi možda neće moći izbjeći "roditeljski dopust"

FENA
Očevi će u Sloveniji ubuduće morati koristiti najmanje mjesec dana plaćenog "roditeljskog dopusta", bez mogućnosti da tu obavezu prenesu na majku, jedna je od odredbi u novom Prijedlogu zakona o roditeljskoj skrbi, koji je upućen u jednomjesečnu javnu raspravu, rekla je u ponedjeljak u Ljubljani slovenska ministrica za rad, porodicuz i socijalnu skrb Anja Kopač Mrak.

Pravo na najviše 90-dnevni plaćeni dopust zbog brige o djetetu do njegove treće godine starosti očevima je bilo garantirano i u važećem zakonu, no novi prijedlog predviđa da očevi moraju uz dijete provesti najmanje 30 dana i to ne mogu prenijeti na djetetovu majku.

Prema novom zakonskom prijedlogu, koji slijedi duh evropskih direktiva glede jednakosti spolova na tržištu rada, očevi bi ubuduće plaćeni dopust za dijete morali koristiti najmanje mjesec dana, inače bi to pravo izgubili. S partnericom, odnosno majkom djeteta, usklađivali bi vrijeme i način kako ispuniti svoju zakonsku kvotu o roditeljskoj brizi u najosjetljivijoj životnoj dobi djeteta, rekla je ministrica Kopač Mrak na konferenciji za novinare.

Roditeljski dopust trajao bi ukupno 260 dana, od čega bi 130 dana u načelu bilo namijenjeno djetetovom ocu i isto toliko majci, s tim što bi prvih 105 dana od odlaska žene na porodiljski i dalje bilo rezervirano isključivo za majku kao "majčinski dopust".

Prema sadašnjem zakonu očevi imaju pravo na plaćeni roditeljski dopust u trajanju od 90 dana. Pritom prvih 15 dana moraju iskoristiti u razdoblju od šest mjeseci nakon djetetova rođenja, a ostatak dok dijete ne navrši tri godine.