Samuel Žbogar
0

"Slovenija ne očekuje eskalaciju napetosti"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenija ne očekuje bilo kakvu daljnju eskalaciju napetosti u odnosima s Hrvatskom nakon slovenske blokade većine pregovaračkih poglavlja na današnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU, a zainteresirana je za nov pristup i dijalog kako bi se problem riješio u vrijeme češkog predsjedništva EU-om, rekao je u petak na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Žbogar je istaknuo kako ne očekuje da će u odnosima dviju država, ali i običnih ljudi, doći do napetosti, već da će se stvari nakon prvih reakcija smiriti.

"Razumljivo je da je naša odluka jučer u Hrvatskoj dočekana s razočaranjem, ali sada smo pred praznicima, u vrijeme očekivanja i treba razvijati pozitivno ozračje", ustvrdio je Žbogar.

Slovenski šef diplomacije protumačio je blokadu većine pregovaračkih poglavlja zaštitom slovenskih nacionalnih interesa zbog navodnog "prejudiciranja granice" u pristupnim dokumentima i naglasio da je Ljubljana zainteresirana za nov pristup i dijalog, kako bi se problem riješio još u vrijeme češkog predsjedništva EU-a.

"U obostranom je interesu da s Hrvatskom što prije dođemo do rješenja. Ovo nije kraj nego početak rješavanja tog problema. Mi smo spremni na razgovore i ta spremnost ostaje", rekao je Žbogar dodajući da je "sada potrebna stanovita refleksija na našoj i na hrvatskoj strani, mnogo poteza i komunikacije, kako bi se uspostavilo povjerenje i došlo do rješenja",