Regija
13

Slovenija najsigurnija balkanska zemlja, Makedonija najnesigurnija

Anadolija
Prema rezultatima "Globalnog indeksa mira (GPI) za 2014. godinu", koji tematizira sigurnost i perspektivu mira u svijetu, najsigurnija zemlja regiona Balkana je Slovenija dok je najmanje sigurna Makedonija.

Rezultati GPI-a pokazuju da je od zemalja regiona najsigurnija zemlja Slovenija koja se nalazi na 14. mjestu. Nakon Slovenije slijedi Hrvatska koja je rangirana na 26. mjestu, Srbija na 52., Crna Gora na 55. i Bosna i Hercegovina na 61. poziciji ove liste.

S druge strane, najlošije rangirane zemlje regiona su Kosovo koje se nalazi na 64. mjestu, zatim Albanija na 65. i Makedonija koja se nalazi na zabrinjavajućem 87. mjestu.

Prema posljednjem GPI-u, najsigurnije zemlje u svijetu prema ovoj relevantnoj listi su Island, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Belgija i Norveška.

S druge strane, najmanje sigurne zemlje u svijetu su Sirija, Afganistan, Južni Sudan, Irak, Somalija, Sudan, Centralnoafrička Republika, Kongo, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Od ostalih zemalja, Velika Britanija je rangirana na 47. mjestu, Francuska 48., Njemačka 17., Kina 108., Sjedinjene Američke Države (SAD) 101., Iran 131., Ukrajina se nalazi na 141., Egipat 143., Indija 143., Izrael 149., i Rusija koja je na 152. mjestu ove liste.

Posmatrano na evropskom nivou, najmanje sigurna zemlja je Makedonija, dok su među najmanje sigurnim evropskim zemljama još i Grčka, Albanija, Kosovo, BiH, Crna Gora i Srbija. Prema tome, većina balkanskih zemalja su najviše podložne ratovima i sukobima na teritoriju Evrope.

Inače, izvještaj "Global Peace Index 2014" je pripremio tim uglednih stručnjaka sa Instituta za ekonomiju i mir koji ima svoje sjedište u Sidneju, New Yorku i Oxfordu.

Ovo je inače osmi izvještaj GPI-a koji rangira zemlje prema izgledima za mir i sigurnost. Rezultati izvještaja su prikupljeni na osnovu 22 kvalitativna i kvantitativna indikatora u ukupno 162 zemlje. Izvještaj GPI obuhvata ukupno 99,6 posto ukupne svjetske populacije.

U izvještaju se posebno analiziraju stepen sigurnosti i zaštite u društvu, opasnost od internih i globalnih konflikata i stepen militarizacije.

Također u izvještaju GPI ove godine je obuhvaćena i analiza ekonomskog utjecaja na nasilje u zemljama u svijetu.

Od 2008. godine do danas Global Peace Index je zabilježio pogoršanje stanja mira u 111 zemalja dok se u 51 zemlji nivo stanja mira u značajnoj mjeri poboljšao.

Prema posljednjim podacima, Evropa je najmirniji kontinent na svijetu. Ipak, svijet je postao manje miran zbog velikog porasta terorističkih aktivnosti i sve više ratnih sukoba što je izazvalo povećanje broja poginulih i izbjeglica.

Isto tako, oko 500 miliona osoba živi u nestabilnim zemljama sklonim ratovima i čestim sukobima dok čak 200 miliona živi ispod granice siromaštva.