Ivo Sanader
0

'Slovenija mora ukinuti blokadu'

FENA
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u intervjuu njemačkom dnevnom listu Frankfurter Rundschau (FR) objavljenom u nedjelju izjavio je da Slovenija treba ukinuti blokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom, istodobno naglašujući da Hrvatska ne postavlja nikakve uvjete kad je riječ o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu.

"Blokada se naprosto mora ukinuti", izjavio je Sanader u razgovoru za Frankfurter Rundschau.

"Hrvatska, lokomotiva pristupa za cijeli Balkan, od Božića miruje", piše FR, dodajući da je za to "kriva susjedna Slovenija, koja koristi svoju poziciju članice EU kako bi odlučila u svoju korist stari spor oko morske granice i nekoliko hektara zemlje".

"Dobro je i važno je da se međusobno razgovara. Razmijenili smo naša različita stajališta", rekao je Sanader na pitanje o ishodu nedavnog razgovora sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom, podsjetivši i na sporazum o rješavanju graničnog spora što ga je 2007. postigao s Pahorovim prethodnikom na čelu slovenske vlade Janezom Janšom.

"Pahor mi je sad rekao da to nije dobro rješenje", ali je pristao da se još jednom sastanu hrvatsko-slovenska povjerenstva za rješavanje graničnog problema, otkrio je Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade izjavio je da mu je njegov slovenski kolega rekao kako je osobno za to da Hrvatska 3. travnja, kako je i predviđeno, pristupi NATO-u. Istodobno mu je priznao da ne može puno učiniti kad je riječ o inicijativi za referendum o hrvatskom pristupu NATO-u, koju su u Sloveniji pokrenule nacionalističke snage.

"Ja međutim polazim od toga da će Hrvatska već na skorom sastanku na vrhu u Strasbourgu i Kehlu biti punopravni član NATO-a", rekao je Sanader.

Upitan za inicijativu Europske komisije o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, predsjednik hrvatske Vlade ocijenio je da "to nema mnogo smisla" prije nego što "naša povjerenstva završe posao".

Istodobno je pozdravio činjenicu da se Europska komisija bavi hrvatsko-slovenskim sporom.

Na pitanje njemačkog novinara ima li Hrvatska toliko vremena da može čekati na rezultate pregovora, Sanader je izjavio: "To nema veze s vremenom. Slovenija je blokirala 11 od 35 pregovaračkih poglavlja. Očekujem da najprije ukine blokadu".

"Hrvatska ne postavlja uvjete", rekao je upitan je li ukidanje blokade hrvatski uvjet za prihvaćanje posredovanja Ahtisaarija.

Sanader je u razgovoru potvrdio da od drugih članica EU dobiva dovoljnu podršku u tome pitanju, za kojega je njemački novinar rekao da ne bi trebalo biti dio pristupnog procesa i da je Slovenija načela tabu temu.

Također je potvrdio da se na Sloveniju vrši pritisak, "ali ne javno".