Regija
0

Slovenija: Joras otpočeo štrajk glađu

FENA
Kontroverzni Joško Joras, kojega slovenski mediji već niz godina zovu "borcem za južnu granicu", izjavio je u srijedu da stupa u štrajk glađu jer je njemu i njegovim pristašama u subotu onemogućeno da se izvrši rješenje suda u Piranu po kojemu je potrebno ukloniti žardinjere kojima mu hrvatske vlasti onemogućuju vožnju po makadamskom putu koji je sagradio mimo graničnog prijelaza Plovanija.

Upitan što u pogledu rješenja svog problema očekuje od današnjeg susreta premijera dviju država Janeza Janše i Ive Sanadera na Bregani, Joras je rekao da ne očekuje ništa jer je takvih susreta po njegovim riječima već bilo mnogo, pa nisu riješili stvar.

"Predstavnici Slovenije bili su obaviješteni o rješenju piranskog suda, ali nisu udovoljili mojoj molbi da uklonimo prepreke koje je bez opravdanja postavila Hrvatska na slovenskom teritoriju, a koje mi onemogućavaju put do moje kuće", rekao je Joras na slovenskoj strani granice uz Dragonju na konferenciji za novinare. Dodao je da je za štrajk glađu fizički i psihički dobro pripremljen i da mu nakon neizvršavanja odluke suda u Piranu ništa drugo nije preostalo nego ovakav način prosvjeda.

Njegov odvjetnik Danijel Starman izjavio je da je Joras zbog "kršenja ljudskih i ustavnih prava" spreman "ići do kraja" u svom prosvjedu i da se za pomoć obratio predsjedniku republike Danilu Tuerku i pučkoj pravobraniteljici Zdenki Čebašek Travnik. Starman, koji je bio i među organizatorima subotnjeg okupljanja Jorasovih pristaša, koje je pripremila udruga "25. lipnja 1991." Marjana Podobnika, izjavio je također da simpatizeri Jorasa pripremaju akciju "čista država", u kojoj će pozvati slovenske tvrtke da pomognu da se izvrši odluka suda u Piranu, odnosno uklone sporne žardinjere.