Pregovori sa Hrvatskom
0

Slovenija ima "osigurače" ako ne uspiju pregovori o granici

FENA
Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic ocijenio je u petak u razgovoru za slovenski radio da Slovenija u pregovorima s Hrvatskom ima sve mogućnosti da postigne pravedno rješenje graničnog spora.

"Važno je da su pregovori počeli i da je njihov temelj drugi Rehnov prijedlog, što je potvrdila i Hrvatska. Isto je tako važno da Slovenija u pregovorima zadržava sigurnosne mehanizme i da može povući kočnicu ako pregovori ne bi išli pravim smjerom", rekao je Balažic u emisiji slovenskog radija u kojoj je nastupilo više sugovornika.

Balažic je rekao da su pregovori tek počeli i da se treba nadati da će uspjeti, ali je spomenuo da je moguće da se o budućem arbitražnom sporazumu u Sloveniji odlučuje i na referendumu.

Ako bi glasači takav sporazum na referendumu odbili, arbitražno rješenje ne bi se moglo provesti najmanje godinu dana, objasnio je Balažic. Po njegovim riječima, ministar Žbogar ima "vrlo jasan mandat" u pregovorima s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Slovenija će u pregovorima, podsjetio je Balažic, voditi računa i o zaključcima slovenskog parlamenta iz veljače, koji je u povodu ulaska Hrvatske u NATO donio deklaraciju po kojoj Savudrijska vala predstavlja njezine unutarnje vode te da je Slovenija na dan osamostaljenja imala izravan pristup otvorenom moru.

Bivša slovenska ustavna sutkinja Mirjam Škrk, profesorica međunarodnog prava i negdašnja članica slovensko-hrvatskog povjerenstva za predaju prijepora Međunarodnom sudu pravde (ICJ) izjavila je da je arbitraža bolja od predaje prijepora ICJ-u. Među ostalim i zato što se, dodala je, u procese pred ICJ-em može po procesnim pravilima uplesti i treća zainteresirana strana, na primjer Italija, a u okviru rješenja prijepora pred arbitražnim vijećem to nije moguće.

Škrk je rekla da se ne slaže s hrvatskim pravnim stručnjacima koji kažu da Slovenija ne bi mogla imati teritorijalni izlaz na otvoreno more jer bi, i u slučaju kad bi imala suverenost u cijeloj Savudrijskoj vali, njezina najizbočenija točka prema pučini bila više od 12 morskih milja udaljena od međunarodnih voda.

On je izjavila da je takvo tumačenje "neelastično i prestrogo" te da će Slovenija u pregovorima nastojati da se postigne "nekonvencionalno rješenje" kakvo je bilo primijenjeno i u slučaju otpalog "parafiranog" sporazuma Drnovšek - Račan.