Među organizatorima državljanin BiH
0

Slovenija, Hrvatska i Kosovo razbili mrežu krijumčara ljudi

FENA
Slovenska policija objavila je u srijedu da je u suradnji s hrvatskom policijom, sigurnosnim institucijama Kosova, te misijom EULEX 17. aprila razbila kriminalnu organizaciju koja se bavila ilegalnim krijumčarenjem ljudi preko državnih granica.

Akcija praćenja aktivnosti ilegalne kriminalne mreže u kojoj su sudjelovali državljani Turske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije počela je u oktobru prošle godine, a 17. aprila zaključena je na području Ljubljane.

Ukupno je uhvaćeno 60 ilegalnih izbjeglica koji su plaćali mreži za prelazak državnih granica, od tega 47 u Sloveniji, 7 u Italiji, 3 u Njemačkoj i 3 u Hrvatskoj, objavila je u srijedu slovenska policija u priopćenju.

Članovi međunarodne kriminalne udruge odo oktobra prošle godine prokrijumčarili su preko granica 64 osoba, od toga 36 turskih, 13 kosovskih, 10 hrvatskih državljana, dva državljanina Crne Gore, jednog Srbije, jednog Italije i jednog BiH.

Neki od njih su ilegalno prelazili državnu granicu između Hrvatske i Slovenije i u obrnutom smjeru jer im je prije bila izrečana zabrana ulaska u Schengenski prostor.

Među organizatorima i vodičima bio je 38-godišnji državljanin BiH koji živi u Sloveniji, a sada je u pritvoru.

U Hrvatskoj je uhapšeno 12 osoba, a na Kosovu dvije, među njima i 35-godišnjak za kojega je utvrđeno da je bio organizator trgovine ljudima, a koristio je više imena.

Uspješnom međunarodnom saradnjom policija uspjelo se identificirati i uhititi većinu organizatora, od kojih su neki povratnici jer su se ilegalnim prijelazima bavili i ranijih godina, a za ilegalne prelaske slovensko-hrvatske granice koristili su mjesta na području policijskih uprava Koper, Ljubljana, Novo mesto i Maribor.