Velike posljedice poplava
0

Slovenija će zatražiti pomoć iz evropskih fondova

FENA
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
(Foto: Dnevnik. si/Luka Cjuha)
Slovenski zastupnici u Evropskom parlamentu najavili su da će Slovenija zatražiti pomoć iz evropskog fonda solidarnosti za otklanjanje posljedica prošlotjednih poplava, javili su u utorak slovenski mediji.

U svojim nastupima na sinoćnjem plenarnom zasjedanju i u pismima koja su uputili svojim kolegama u Evropskom parlamentu slovenski zastupnici Jelko Kacin i Tanja Fajon naveli su da se poplave koje su krajem prošlog tjedna pogodile Sloveniju napravile veliku štetu naprometnoj infrastrukturi i stambenom fondu, da je bilo smrtnih žrtava pa se te poplave svojim dimenzijama mogu usporediti s poplavama u drugim državama srednje Evrope u prošloj i ovoj godini.

Tanja Fajon, zastupnica Socijalnih demokrata (SD), koje vodi premijer Borut Pahor, navela je da će slovenska vlada vjerojatno morati zatražiti pomoć evropskog fonda solidarnosti, a to je pomoć na koju imaju pravo države članice ako prirodne katastrofe naprave štetu koja prelazi tri milijarde eura ili ta šteta prelazi iznos 0,6 posto njenog BDP-a. Takvu pomoć iz fonda solidarnosti Slovenija je već inače jednom dobila i to nakon poplava u jesen 2007. godine.