Regija
0

Slovenija: Bushu poziv da otkrije spomenik Drnovšeku

FENA
Američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu upućen je poziv da prigodom svog boravka u Sloveniji sredinom lipnja, kada bi trebao voditi američko izaslanstvo na summitu EU-SAD, otkrije spomenik Janezu Drnovšeku.

Kako je javila slovenska nacionalna televizija, Bushu je takav poziv preko američkog veleposlanstva u Ljubljani uputio Matjaž Švagan, gradonačelnik Zagorja ob Savi, mjesta u kojemu je istaknuti političar proveo najraniju mladost i gdje je krajem veljače ove godine pokopan u obiteljskoj grobnici.

Svoju inicijativu Švagan argumentira time što je Drnovšek bio slovenski premijer u vrijeme kada se je američki predsjednik po prvi put susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i to baš na slovenskom tlu, na Brdu kod Kranja, 2001. godine.

Kako je javila slovenska televizija, Švagan je odlučan u svojoj ideji da se u Zagorju postavi bista Janeza Drnovšeka, te po njemu imenuje gradski park, ali se još ne zna kako će na to reagirati obitelj pokojnog predsjednika. Ona je u načelu nesklona takvim inicijativama koje su se nakon Drnovšekove smrti gotovo masovno pojavljivale u mnogim sredinama.

Slovenska televizija javila je da je već poznat autor kipa Janeza Drnovšeka koji će se postaviti u Zagorju ob Savi. To je akademski kipar Mirsad Begić, jedan od najvećih slovenskih skulptora (rođen u Glamoču u BiH). On je oblikovao i brončana vrata s likovima ljubljanskih biskupa za katedralu Svetog Nikolaja pred dolazak Ivana Pavla II u Sloveniju 1996. godine.