Regija
9

Slovenci uočili da Mađarska postavlja ogradu na granici

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Državni sekretar u slovenskom ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefic rekao je u četvrtak kako je uočeno da je Mađarska postavila ogradu na dijelu granice sa Slovenijom koja o tome nije bila unaprijed obaviještena.

"Noću smo prvi put primijetili aktivnosti na granici s Mađarskom. Dopremili su žicu i sličan materijal, o čemu nas susjedna država nije obavijestila", potvrdio je Šefic u parlamentu raniju novinarsku informaciju.

Trenutno promet između Slovenije i Mađarske odvija se normalno, a Mađarska je kasnije obavijestila Ljubljanu o svojim potezima, o čemu je obaviješteno ministarstvo vanjskih poslova koje će kasnije i reagirati, kazao je Šefic.

Televizijska stanica A-kanal javila je kako je Mađarska u četvrtak ujutro započela pripreme za postavljanje fizičke prepreke i na granici sa Slovenijom, nakon što je već postavila ogradu prema Srbiji, te dijelom prema Hrvatskoj.

A-kanal je javio da su pripreme za postavljanje bodljikave žičane ograde na mađarskoj strani počele kod naselja Pince, te da je uočeno postavljanje zapreka i čeličnih vrata kod cestovnog graničnog prijelaza Dolga Vas, gdje se odvija većina teretnog prometa iz istočne Europe i Ukrajine, te Rusije preko Mađarske i Slovenije, dalje prema Italiji, Španjolskoj i Francuskoj.

Slovenija je prije sedam dana s Mađarskom privremeno suspendirala schengenski režim bez granične kontrole, bojeći se da bi veći valovi izbjeglica umjesto direktno u Austriju iz Mađarske mogli preko Slovenije odabrati alternativu rutu prema sjevernoj Europi, što se do sada nije ostvarilo.