Nezvanični rezultati
0

Slovenci podržali arbitražni sporazum

SRNA
Foto: Stanko Gruden/STA/Dnevnik.si
Foto: Stanko Gruden/STA/Dnevnik.si
Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na refrendumu u Sloveniji za arbitražni sporazum o granici sa Hrvatskom glasalo je 63,32 odsto građana, dok je protiv bilo 35,85 odsto, prenijeli su mediji rezultate na pet odsto izbrojanih glasova.

Građani Slovenije izjašnjavali su se na referendumu o tome da li će se spor sa Hrvatskom u vezi sa zajedničkom granicom rješavati međunarodnom arbitražom, kako je utvrđeno sporazumom koji su dvije zemlje potpisale, početkom novembra 2009. godine.

Glasalo se na ukupno 3.380 biračkih mjesta širom Slovenije, a slovenački državljani mogli su da se izjasne i u 34 diplomatske misije u inostranstvu.

Rezultat referenduma biće važeći bez obzira na odziv birača, pošto se odluka donosi natpolovičnom većinom od broja onih koji su glasali.

Iako je sporazum već dobio "zeleno svjetlo" u parlamentu, vladajuće i opozicione stranke su se saglasile da se o njemu, zbog važnosti teme, izjasne i građani.

Veoma oštra predreferendumska kampanja bila je obilježena tvrdnjama vlade da je sporazum u nacionalnom interesu i u skladu sa evropskim principima, i upozorenjima opozicije da će Slovenija, na arbitraži, izgubiti izlaz na otvoreno more, odnosno status pomorske zemlje.

Sporazum su, početkom novembra, u Stokholmu, potpisali premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor.
Slovenačka agencija STA navodi da se relativno pouzdani preliminarni rezultati mogu očekivati večeras, ali da će Nacionalna izborna komisija glasove poslate putem elektronske pošte tim rezultatima dodati u sutra.

Na konačan ishod referenduma mogli bi da utiču i glasovi birača iz inostranstva, koji će biti prikupljeni do 14. juna, a zvanični rezultati biće saopšteni 29. juna.