Regija
0

Slovenci podijeljeni oko navodnog mita za premijera Janšu

FENA
Emisija finske televizije s teškim optužbama na račun slovenskog premijera Janeza Janše konsternirala je slovenske birače koji uskoro izlaze na parlamentarne izbore, no većina smatra da se radi o političkoj zavjeri, pokazalo je ispitivanje koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo.

Specijal novinara Magnusa Berglunda pod naslovom "Istina o Patriji" u kojoj je navedeno da je Janša primio mito kako bi se istoimena kompanija domogla velikog posla isporuke oklopnih vozila za Slovensku vojsku predstavlja "zavjeru protiv Janše", ocijenilo je 38,6 posto ispitanika, 33,5 posto smatra je su navodi o korupcijskom skandalu u koji je upleten premijer istiniti, a 27,9 posto nije dalo odgovor.

Anketa je napravljena nakon što je intrigantnu emisiju objavila i slovenska nacionalna televizija. Među onima koji vjeruju da je riječ o političkoj uroti protiv premijera i pokušaju diskreditacije Slovenije više je birača desnice i osoba starijih od 45 godina, pokazala je anketa, dok su mlađe kategorije ispitanika i birači lijevog centra skloniji vjerovati da su nezakonite provizije doista bile isplaćene.

O aferi Patria u utorak će na izvanrednoj sjednici raspravljati parlament. Tom će prilikom o spomenutim optužbama koje je odmah zanijekao govoriti premijer Janša, a izvješće što se do sada učinilo na ispitivanju afere dat će glavna državna odvjetnica Barbara Brezigar i ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate.