Regija
0

Slijede nova priznanja nezavisnosti Kosova?

SRNA
Peter Feith
Peter Feith
Šef Međunarodne civilne misije na Kosovu Peter Feith izrazio je uvjerenje da će uslijediti nova priznanja nezavisnosti Kosova, nakon savjetodavne odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Feith ističe da savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće, ali će biti važno, jer će postaviti osnovu na terenu, o pitanju gdje međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda, prenosi BBC.

"To će umnogome ojačati međunarodni zakon i bit će od velike važnosti za donošenje odluka i rješenja", naglasio je Feith, koji je jučer u Briselu, zajedno sa šefom Euleksa Yvesom de Kermabonom, podnio izvještaj Političko-sigurnosnom komitetu EU.

Šef Međunarodne civilne misije ističe da je na Kosovu ostvaren vidan napredak i ukazao je na to da je i srpska zajednica južno od Ibra odlučila da u opštinama gdje čini većinu, preuzme odgovornosti i uključi se u kosovske institucije.

Feith je primjetio da to može biti uzor i za sjever Kosova i naglasio da se EU zalaže za to da se omogući poboljšanje ekonomske i socijalne situacije Srba na sjeveru Kosova.

On je naglasio da to ne može biti "zamrznuti sukob."

Izaslanik EU izrazio je protivljenje podijeli Kosova i rekao da u Prištini postoji veoma malo podrške za tu mogućnost.
Na pitanje može li Kosovo ekonomski opstati bez pomoći međunarodne zajednice, izaslanik EU za Kosovo je, kako prenose agencije, iznio tvrdnju da je, kako se izrazio, Kosovo "održiva država na putu da postane multietnička demokratija."