Hrvatska
0

Slab odaziv na izbore, opet 'glasaju' i mrtvi

Sarajevo-x.com
Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske u podne je obavjestilo javnost o izlasku hrvatskih glasača na birališta, odaziv je nešto slabiji nega za prethodne predsjedničke izbore. Glasanje je do podneva završeno u Australiji, Novom Zelandu, Japanu i Afganistanu.

Otvaranje biračkih mjesta za hrvatske predsjedničke izbore i početak glasanja protekli su bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom, a promatrači GONG-a izvijestili su o slabom odazivu birača do 10 sati, izvijestio je GONG.

Rad biračkih odbora ocijenjen je od dobrog do odličnog, uz iznimke, a promatrači su dojavili mali broj kritičnih situacija, priopćio je GONG temeljem izvještaja promatrača s 205 biračkih mjesta i neanonimnih prijava građana. GONG je primio i manji broj poziva građana, uglavnom u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, te u nekoliko slučajeva i kršenja izborne šutnje.

Građani su u najvećoj mjeri dojavljivali o ubacivanju letaka u sandučiće, a na nekim su mjestima i lijepljenju plakata. Najviše je prijava u vezi kršenja izborne šutnje stiglo za kandidate Milana Bandića, Dragana Primorca i Nadana Vidoševića.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10 posto biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 11 mobilnih timova, te u SAD-u i Švicarskoj, javlja Fena Ima i mrtvih 'glasača'

Jedan je građanin promatračima GONG-a dojavio kako je na biračkom mjestu 22 u Požegi na popisu birača osoba koja je preminula prije godinu dana o čemu je birački odbor napravio zabilješku te će obavijestiti nadležne službe, prenosi Index.hr

Građani su se također u znatno mjeri raspitivali o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta, s obzirom da nisu znali da je rok u kojem su se trebali prijaviti prošao. Također, birači su javljali o tome da su promijenjene adrese biračkih mjesta, a da o tome nisu bili informirani te da nisu znali gdje trebaju ići glasati, piše Index.