Sinoć usvojena deklaracija
0

Skupština Srbije se izvinila za zločin u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Foto: Beta
Foto: Beta
Skupština Srbije je poslije 13 sati rasprave usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Za Deklaraciju kojom osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21, a jedan poslanik nije glasao, javlja B92.

U samom tekstu Deklacije ne pominje se riječ genocid, već se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde.

Poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske stranke nisu učestvovali u glasanju.

Deklaraciju su podržale poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, G17 plus, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvana Srbija, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i manjine.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a poslanici Srpske napredne stranke napustili su salu prije glasanja.

U Deklaraciji, Skupština Srbije poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni, navodi B92.

Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti izvinjenje i izraziti saučešće porodicama srpskih žrtava, stoji u Deklaraciji.

U preambuli Deklaracije navedena su međunarodna akta na koje se Skupština Srbije pozvala, među kojima su Ustav Srbije u kome stoji da su ljudski životi i dostojanstvo neprikosnovani i Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima.

Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspješno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred Haškim tribunalom.