Povorka ponosa u Beogradu
0

Skup visokog rizika

SRNA
U Beogradu će 20. septembra biti održana "Povorka ponosa", politički skup koji ima za cilj da ukaže na diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju pripadnici različite seksualne orjentacije, izjavila je Srni član Organizacionog odbora Milica Đorđević.

"To nije provokacija, niti velika zabava na otvorenom. To će biti politički skup koji ima za cilj da ukaže na diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju pripadnici različite seksualne orjentacije", rekla je Đorđevićeva.

Ona je objasnila da će se u prvom dijelu, koji će biti politički, učesnicima skupa obratiti aktivisti iz Srbije i regiona, a nakon šetnje koja je drugi dio skupa, uslijediće   zabavni program za sve učesnike.

 Đorđevićeva  je navela da  se očekuje da će skup  svojim prisustvom podržati  javne ličnosti koje su potpisale da su "prijatelji Povorke ponosa",  među kojima je i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je ranije najavio dolazak. 

Ona kaže da je početak skupa planiran  za 11.00 časova  na Platou ispred Filozofskog fakulteta, te da će  od sutra zainteresovani za učešće dobiti detaljnija obavještenja o tome na koji način da dođu na  manifestaciju. 

"Informacije na koji način da odlaze sa skupa učesnicima će biti date tek nakon što se priključe skupu", objasnila je Milica Đorđević.

Predsjednik Gay-straight alijanse Boris Milićević, čija organizacija ne učestvuje u organizaciji "Povorke ponosa", ali je podržava, ističe da učesnici skupa ne pokazuju svoju seksualnost, kao i da gejevi i lezbijke imaju puno pravo da se pojavljuju u javnosti. 
Milićević je ocijenio da država Srbija mora da stane na put zastršivanju građana i da sprovodi zakonom definsane mjere protiv onih koji prijete i pripremaju se da vrše nasilje. 

"Država treba kokretno da kaže šta će uraditi sa tim ljudima, da im pošalje jasnu poruku da neće dozvoliti da preuzimaju vlast u svoje ruke", ističe Milićević. 

On smatra da u velikoj meri odgovornost za bezbjednost učesnika Povorke ponosa i čitavog grada snose i političke partije koje bi trebalo da jasno osude prijetnje. 

Prisustvo i podršku "Povorci ponosa" su, između ostalih,   najavili predstavnici ambasada zemalja EU i SAD, republički ombudsman Saša Janković, sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović, kao i brojne javne ličnosti. 

Međutim,  najave   organizacija "Obraz",  "1389", "Naši" iz Aranđelovca, kao i navijačkih grupa, koje se oštro protive održavanju "Povorke ponosa", ostavljaju prostor za bojazan    da bi  na beogradskim ulicama u nedjelju, 20. septembra moglo da dođe do  incidenata. 

Organizacija Srpski narodni pokret 1389, saopštila je da   je prijavila policiji da će na Platou ispred Filozofskog fakulteta organizovati "žurku" koja treba da se završi neposredno prije početka "Povorke ponosa".  
Kako se navodi u saopštenju Pokreta 1389, skup nazvan "Apsolutno nenasilna svenarodna srpska žurka seksualno nedevijantnih", treba da počne u subotu, 19. septembra u 23.00 časova, a da se završi do nedjelje, 20. septembra, u 10.30. 

"Povorka ponosa" je najavljena za nedjelju u 11.00 časova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je "Povorka ponosa"  događaj visokog rizika i najavio da će policija učiniti sve da skup protekne bez incidenata. 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas osudio je mogućnost napada na učesnike "Povorke ponosa". 

"Kako će biti sprečeno da neko sa 30 metara baci kamen, ne znam, nisam stručan, videćemo kako će proći to. Ja bih jako voleo, verujte mi, da sve to prođe na način da se oni skupe, izraze svoje stavove na način - sa kojim se ja ne slažem, ali niko im to pravo ne može oduzeti - i da se sve završi bez ijedne razbijene glave, bez ikakvih posledica",  rekao je Đilas.