Samit u Prizrenu
0

Skup koji će pomoći miru i stabilnosti regije

FENA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Četiri predsjednika iz regije, kosovski, makedonski, crnogorski i albanski, zaključili su u subotu da je dvodnevni samit održan u Prizrenu skup koji će pomoći poboljšanju odnosa i jačanju suradnje između njihovih zemalja.

Domaćin skupa, predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, crnogorski Filip Vujanović i albanski šef države Bamir Topi dva su dana razgovarali o međusobnoj suradnji na prvom takvom skupu koji je održan na Kosovu, a trećem po redu, nakon onoga održanog u Valoni u Albaniji i na Ohridu u Makedoniji.

U svojim izjavama predsjednici su rekli da će ovaj skup pomoći jačanju mira i stabilnosti u regiji, te su izrazili nadu da će se takvim skupovima pridružiti i druge zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, koje teže euroatlantskim integracijama.

Čelnici su istaknuli potrebu produbljivanja suradnje, posebice u domeni gospodarstva, slobodnog kretanja građana, vladavine zakona i zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala.

Kada se radi o slobodnom kretanju ljudi, Vujanović se založio da sve zemlje zapadnog Balkana, po uzoru na zemlje EU-a, stvore uvjete i omoguće svojim građanima da putuju bez putovnica, odnosno za formiranje "mini-schengena", s čim se složio i kosovski predsjednik.

"Naše razlike su manje nego što mislimo, a naše sličnosti nam samo mogu pomoći da ostvarimo europski cilj kojemu težimo. Što se više budemo regionalno integrirali, to su nam izgledi za bržu integraciju u Europsku uniju veće", rekao je Vujanović.

Također je izjavio da je dobio jamstva od kosovskog predsjednika u vezi spremnosti kosovskih institucija za izmjenu zakona o pravima manjina kako bi crnogorska manjina na Kosovu uživala sva prava kao i druge manjinske zajednice na Kosovu.

Vujanović je kazao kako je to uvjet za razmjenu veleposlanika između Podgorice i Prištine.