Regija
0

Skoplje: Protest na godišnjicu smrti djevojčice kojoj nije omogućeno liječenje u inostranstvu

Anadolija
Nekoliko desetina građana protestovalo je u utorak ispred zgrade Javnog tužilaštva u Skoplju, godinu dana nakon smrti devetogodišnje Tamare Dimovske, koja je preminula čekajući dozvolu Fonda za zdravstveno osiguranje za operaciju kičme van zemlje.

Žaklina Dimovska, Tamarina majka, kazala je kako joj je žao što godinu nakon smrti njenog djeteta Javno tužilaštvo nastavlja štiti odgovorne, dok makedonskog ministra zdravlja Nikolu Todora smatra najodgovornijim za nemogućnost pravovremenog djevojčicinog liječenja.

"Godina je bila dovoljna da učinite nešto. Istina je da ima dosta osumnjičenih, ali prvog čovjeka zaboravljate. Zašto se klonite slučaja onog ko je naložio sve. Zašto Todorov sjedi na toj stolici i zašto ne pomaže djeci koja su naša budućnost", pitala je Dimovska, majka djevojčice koja je bolovala od skolioze, ali je umrla jer joj nije odobreno upućivanje na liječenje u inostranstvo.

Fadulla Saliu je još jedan roditelj koji je zatražio pomoć države za liječenje svoje 11-godišnje kćerke Hanite koja boluje od bolesti koju je imala Tamara. Kako kaže, iako se dvaput obratio za pomoć, odbijen je uz obrazloženje da mu je kćerka rođena sa defektom.

"Hanitin slučaj je poput Tamarinog. I njoj je iskrivljen kičmeni stub i ukoliko ove godine ne dobije pomoć, invalidska kolica joj nisu daleko. Dosad smo četiri puta bili u Ankari i sve smo sami plaćali. Više nemamo snage. Operacija, koliko znam, košta 20.000 eura. Dvaput smo uputili zahtjev Fondu, ali su ga odbili", kazao je Saliu.

Protestu su prisustvovali i aktivisti koji su pitali zašto se Javno tužilaštvo prvi put oglasilo povodom Tamarinog slučaja tek nakon što je najavljen javni protest, upravo na godišnjicu djevojčicine smrti.

"Tamara je sve upoznavala sa osmijehom na licu. Tamara je uz osmijeh tražila od Ministarstva zdravlja 30.000 eura kako bi se operisala. Novac je dobila dva dana nakon smrti", kazao je jedan od aktivista Ognen Janeski.

Direktorica Fonda za zdravstveno osiguranje Maja Parnadžijeva Zmejkova je u februaru prošle godine, nakon protesta povodom smrti Tamare Dimovske, podnijela je ostavku. Nekoliko dana poslije, isto je učinio i njen kolega Xhemali Mehazi jer je Fond, u drugom rješenju, odobrio operaciju djevojčice dva dana nakon njene smrti.

Prije toga, izgubljeno je dragocjeno vrijeme od nekoliko godina, kada Tamara nije dobila dozvolu, odnosno sredstva za liječenje van zemlje.

Godinu nakon Tamarine smrti, Javno tužilaštvo u Skoplju još uvijek nije podiglo optužnicu protiv odgovornih za njenu smrt. Devetogodišnja Tamara bolovala je od deformiteta na kičmi, koji je nakon višegodišnjeg liječenja ipak bio fatalan za nju. Djevojčica je devetog februara 2015. godine preminula.