Regija
37

Skoplje opet gori: Bakljama i kamenjem na policiju

Klix.ba
Makedonska opozicija ponovo na ulicama Skoplja traži ostavku predsjednika Đorđa Ivanova zbog abolicije niza političara uključenih u aferu "prisluškivanje".

Demonstranti su kamenjem i bakljama gađali policajce kod sjedišta stranke VMRO-DPMNE, koja je autobusima dovela pristalice u Skoplje, prenosi B92.

Još jednom, u centru Skoplja okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Ovog puta, među demonstrantima vijori se i nekoliko albanskih zastava. Uzvikuju parole "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira", javio je Tanjugov dopisnik.

Grupa demonstranata zasula je kamenjem i bakljama policajce koji čuvaju sjedište vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Ivanov, čija je odluka bila okidač novih nemira u Makedoniji, poručio je protivnicima da će mu za taj potez "suditi historija".

"Umjesto da proslavimo 25 godina nezavisnosti, da se radujemo uspjesima što smo konačno uspostavili državu, mi želimo da je urušimo iznutra", rekao je Ivanov.

Poslije jučerašnjeg protesta, politička situacija u Makedoniji zakomplikovala se do te mjere da su grupacije bliske VMRO-DPMNE zatražile zabranu nevladinih organizacija, optužujući ih za "djelovanje protiv ustavnog uređenja Makedonije".

U komentarisanje krize uključila se i Rusija, koja je za eskalaciju nasilja optužila opoziciju uz podršku "stranog faktora". Prema ruskom viđenju situacije, cilj protesta je sprečavanje da se 5. juna održe parlamentarni izbori.

Zbog odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje", grupa studenata okupirala je Pravni fakultet u Skoplju. Makedonska tužiteljica Katica Janeva poručuje Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umiješane u kriminal povezan sa prisluškivanim razgovorima.