Regija
0

Skopje pristaje na ime Republika Makedonija (Skopje)

FENA
Zadnji prijedlog imena makedonske države- Republika Makedonija (Skopje), koji je iznio Matthew Nimetz, posrednik UN-a u pregovorima između Makedonije i Grčke, za Makedoniju je konačan, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski, nakon dvodnevnog vijećanja državnog vrha i čelnika političkih stranaka.

Nakon 15 godina razgovora, taj prijedlog smatramo konačnim i o njemu će raspravljati i Sobranje Makedonije, izjavio je ministar Antonio Milošoski, nakon vijećanja državnog vrha u četvrtak do ponoći i razgovora u petak s čelnicima političkih stranaka.

Zadnji i jedinstven prijedlog posrednika UN-a Matthewa Nimetza je Republika Makedonija (Skopje) za međunarodnu upotrebu, a Republika Makedonija za domaću i za biletaralnu komunikaciju sa zemljama koje to žele. Pridjev 'makedonski' mogu rabiti i makedonska i grčka strana bez ograničenja, a Skoplju se i dalje preporuča promjena imena zračne luke koja sada nosi ime "Aleksandar Veliki".

Zadnji krug pregovora o imenu Makedonije između Makedonije i Grčke održan je u utorak u UN-u.

Kako prenose makedonski mediji, Grčka je odmah odbila taj prijedlog i posredniku Nimetzu dostavila svoj te zatražila nastavak pregovora.