Regija
0

Skender Hyseni kandidat Demokratskog saveza Kosova za šefa diplomacije

FENA
Demokratski savez Kosova (DSK) je odlučio da kandidat te stranke za kosovskog ministra vanjskih poslova bude sadašnji ministar kulture i nekadašnji savjetnik kosovskog predsjednika, Skender Hyseni, smatrajući da mjesto šefa diplomacije pripada toj stranci, prenose u četvrtak prištinski mediji.

Hyseni je bio prvi savjetnik pokojnog predsjednika Kosova, Ibrahima Rugove i prvi savjetnik sadašnjeg predsjednika Fatmira Sejdiua.

Tijekom pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, Hyseni je bio glasnogovornik pregovaračke ekipe Kosova, član političko-strateške skupine te je predvodio kosovsko izaslanstvo u razgovorima o gospodarskim pitanjima.

Prema prijedlogu Ustava Kosova i planu međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija predviđeno je da Kosovo dobije dva nova ministarstva - vanjskih poslova i sigurnosnih snaga, odnosno ministarstvo obrane.

Koalicijski partneri, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, dogovorili su se da ova ministarstva podijele i da prvo ministarstvo koje bude formirano pripadne Demokratskom savezu Kosova.

Prištinski dnevnik na albanskome "Express" piše u četvrtak kako predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi trebaju sastati kako bi razmotrili imena koja će predstavljati kosovsko ministarstvo vanjskih poslova, koje bi trebalo ubrzo biti formirano, sukladno dogovoru od prije nekoliko mjeseci o ministrima u vladi Kosova. Dnevnik ističe da je pred političkim čelništvom velika odgovornost da formiraju jednu ozbiljnu ekipu koja će po prvi put u povijesti zastupati Kosovo u svijetu.

Kosovska vlada je najavila kako planira uskoro otvoriti gotovo 20 veleposlanstva.