Regija
3

Skender Brucaj izabran za novog vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Albaniji

Anadolija
Skender Brucaj (Foto: Anadolija)
Skender Brucaj (Foto: Anadolija)
U Albaniji su danas održani izbori za predsjednika Islamske zajednice Albanije na kojima je za novog poglavara islamske zajednice te zemlje izabran 38-godišnji Skender Brucaj, javlja Agencija Anadolija.

Nakon okončanja mandata bivšeg predsjednika Islamske zajednice Selima Muče, na to mjesto su se kandidirala tri kandidata, Buyar Spahiu i Skender Brucaj, zamjenici predsjednika Islamske zajednice i direktor Ureda za ljudske resurse Islamske zajednice Dorian Demetja.

Vrhovni sabor Islamske zajednice Albanije je Selima Mučua danas proglasio počasnim reisul-ulemom i stalnim članom Vrhovnog sabora Islamske zajednice Albanije.

Nakon izlaganja plana i ideja za budući rad Islamske zajednice na to mjesto je od prisutnih 99 članova Sabora za novog poglavara Islamske zajednice Albanije sa 88 glasova "za" izabran Skender Brucaj.

Skender Brucaj rođen je 1976. godine u Malesia e Madhe u Skadru. U Turskoj je 1996. godine završio medresu Istanbul Beykoz, a nakon toga diplomirao na Fakultetu psihologije na uglednom istanbulskom Univerzitetu Bosfor, 2001. godine je magistrirao, i trenutno radi doktorat na temu "Upravljanje kvalitetom u oblasti obrazovanja".

Posljednjih nekoliko godina je bio angažiran kao predavač na Unverzitetu “Dolunay-Bedir”, a od 2013. godine obavljao je dužnost zamjenika predsjednika Islamske zajednice Albanije.

Tečno govori engleski, turski i talijanski jezik, oženjen i otac dvoje djece.