Regija
0

Skandal u Centralnoj banci Albanije: Tokom više godina sistematski ukradeno oko 7 miliona eura

Anadolija
Tužilaštvo Albanije danas je izdalo nalog za pritvor 10 osoba koje se sumnjiče da su umješane u krađu novca iz Centralne banke Albanije. Osumnjičeni su privedeni na suslušanje, a vlasti poručuju da će krivci odgovarati pred zakonom, javlja Anadolija. 

Pripremajući godišnji izvještaj uposlenici Centralne banke Albanije primjetili su da u trezoru nedostaje izvjesna količina novca. O ovom slučaju je obavješteno Tužilaštvo koje je pokrenulo istragu.

Privedeno je 10 osoba među kojima su i neki bivši uposlenici banke.  Bivši sekretar Centralne banke Albanije Dorian Čolaku danas se svojevoljno javio u policijsku stanicu radi saslušanja. 

U saopćenju iz Vijeća ministara Albanije poručeno je kako je ovo "veoma ozbiljan i velik" skandal te da će krivci odgovarati pred zakonom. Iz Vijeća ministara su također, kazali kako će uraditi sve da istraga bude transparentna te da Centralna Banka Albanije sačuva nezavisnost u radu.

Iz Tužilaštva su saopćili kako je iz Centralne banke Albanije tokom više godina sistematski ukrano 713 miliona leka (oko 7 miliona eura).