Regija
0

Sjever Kosova: U Zvečanu mirno, KFOR uklanja barikade

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon jutrošnje pucnjave i ranjavanja tri osobe na području sjevera Kosova situacija je trenutno mirna i tenzije popuštaju, ali KFOR i dalje drži putne pravce koji od Leposavića vode prema Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, javio je Tanjugov reporter.

Kako javlja KIM radio u toku su pregovori predsjednika opština Zvečan i Zubin Potok s oficirima KFOR-a. Blokade su postavljene u mjestu Rudare u opštini Zvečan na mostu preko Ibra, gdje je i dalje okupljen veliki broj građana. Na preprečen trasnporter američkog KFOR-a, i preko mosta razvučena je bodljikava žica.

U blokadi je pravac koji vodi prema barikadama koje su postavljene prošlog ljeta u Dudinom Kršu na magistralnom putu koji od Zvečana vodi prema južnom dijelu Mitrovice. Područje Zvečana, koje je u blokadi od jutros u 8.30, intenzivno nadleću helikopteri KFOR-a.

Srbi nisu u mogućnosti da priđu barikadama u Rudaru i Dudinom Kršu, a u toku je akcija KFOR-a na njihovom uklanjanju. Barikade se, inače, nalaze na na magistralnom putu Leposavcih - Kosovska Mitrovica - Priština.

Građani Zvečana i sjevernog dela Kosovske MItrovica, zbog blokada KFOR-a, koriste alternativni putni pravac preko Banjske i Zubinog Potoka, prema krajnjem sjeveru Kosova.

Ranije u petak direktor Zdravstvenog cetra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević potvrdio je Tanjugu da su tri osobe povrijeđene u mjestu Rudaru, od kojih je jedna teže. Jakovljević je dodao da ima još povrijeđenih, ali da zbog blokade puteva, ambulantna kola ne mogu da ih dovezu do bolnice.