Regija
0

Sjenica: Ugljanin dobio 14, a Ljajić 12 odborničkih mandata

FENA
Prema danas saopćenim zvaničnim rezultatima ponovljenih izbora za lokalnu vlast u Sjenici, Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin osvojila je 14, a Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića 12 mandata, ili jedan više u odnosu na izbore održane 11. maja.

Slijede Demokratska stranka Srbije, Evropski pokret Sandžaka i Jedinstvena srpska lista sa po tri mandata, dok su Grupa građana "Dosta je" i Grupa Građana "Liga za Sjenicu" osvojile po dva odbornička mandata, rekao je Tanjugu predsjednik Općinske izborne komisije Almir Mašović.

Ponovljeni izbori u Sjenici održani su na 71 biračkom mjestu, a na birališta je izašlo 12.855 glasača s pravom glasa, što je gotovo 50 posto ukupno upisanih u biračke spiskove.

Izbori su ponovljeni u utorak 10. juna, na osnovu odluke Okružnog suda u Novom Pazaru, a na zahtjev Sandžačke demokratske partije.

Lider Sandžačke demokratske partija Rasim Ljajić rekao je jučer da je zadovoljan postignutim rezultatom na ponovljeni izborima i dodao da je uvjeren da će njegova stranka formirati lokalnu vlast.

On, međutim, nije želio da precizira sa kojom koalicijom ili partijom bi oni ušli u postizbornu koaliciju s obzirom na to Skupština općine Sjenica ima 39 odborničkih mjesta.

Izborni proces je, prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije Mašovića, protekao u redu i bez nepravilnosti koje bi zavređivale pažnju.

Prema izbornim rezultatima ostvarenim 11. maja, Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin osvojila je 14 odborničkih mjesta, koalicija Za evropsku Sjenicu - Boris Tadić - Rasim Ljajić 11, a Evropski pokret Sandžaka - četiri. Demokratska stranka Srbije i Jedinstvena srpska lista (SRS, SPS, NS) osvojile su po tri mandata, a po dva odbornička mjesta u Skupštini općine osvojili su Liga za Sjenicu i G17 plus, kao i grupa građana "Dosta je bilo".