Kosovo
0

Situacija u sjevernom dijelu Mitrovice mirna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnici KFOR-a povukli su se u utorak navečer u oklopnim transporterima ispred naselja Tri solitera u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ali je jedan dio vojnika i pripadnika EULEX policije ostao na glavnom ibarskom mostu.

Građani sjeverne Kosovske Mitrovice razišli su se oko 19 sati, a situacija u gradu je mirna, poslije nereda koji su izbili oko 16 sati nakon ranjavanja dječaka Nikole Božovića (16) koga su dva Albanca izbola nožem u sjevernom dijelu Mitrovice. Dječak je zadobio ubodnu ranu dubine oko 10 centimetara u mekom tkivu na granici glutealnog i lumbalnog predjela i njegovo zdravstveno stanje je, poslije ljekarske intervencije, stabilno.

"Dvije osobe albanske nacionalnosti su uhapšene pod sumnjom da su nožem izbole šesnestogodišnjaka", izjavio je Tanjugu regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti.

On je rekao da je kod njih pronađen nož, kojim je napad počinjen i da se radi na utvrđivanju motiva ovog incidenta.

Jedan kosovski Albanac povrijeđen je u utorak iz vatrenog oružja u južnom dijelu Kosovske Mitrovice u blizini tamošnjeg stadiona. Hoti je u izjavi Tanjugu naglasio da se mjesto gdje je Albanac povrijeđen nalazi naspram naselja Tri solitera u sjevernom dijelu Mitrovice gdje se u tom trenutku čula pojedinačna i rafalna paljba.

Hoti nije mogao da kaže o kakvim povredama se radi, osim da je povrijeđeni Albanac prebačen u Klinički centar u Prištini.

Zamjenika predsjednika općine Kosovska Mitrovica Ljubišu Petroviću, u utorak oko 16.45 sati, fizički je napala grupa Albanaca, u blizini istočnog mosta u sjevernom dijelu Mitrovice.

Petrović je u namjeri da stiša situaciju pokušao da razgovara s Albancima koji su tom prilikom fizički nasrnuli na njega i na njegov automobil.

Srbi revoltirani incidentom u utorak zapalili su nekoliko lokala u gradu čiji su korisnici kosovski Albanci, a polupano je i nekoliko vozila s kosovskim registarskim oznakama.

Neredi u sjevernom dijelu grada smirili su se tek oko 18 sati kada su u sjeverni dio grada stigle jake snage KFOR-a, a na glavnom mostu pored njih raspoređeni pripadnici EULEX policije.