"Trišin"
0

Sirija optužuje Ban Ki-Moona da ohrabruje teroriste

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Državni sirijski list "Tišrin" optužio je danas generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Moona da ohrabruje terorističke napade pobunjenika usmjeravajući se na kritikovanje sirijske vlade, javile su agencije.

Članak u listu objavljen je dan nakon što je Ban Ki-Moon rekao da je vladino suzbijanje demonstranata dostiglo "nepodnošljiv nivo", kao i nakon jučerašnjeg napada u Damasku u kojem je poginulo deset ljudi a za koji državni mediji kažu da je bio samoubilački napad.

Ban je, podsjeća AP, rekao da će UN nastojati da ubrza raspoređivanje predviđenih 300 posmatrača, od kojih je do sada u Siriju stiglo samo 15.

List "Tišrin" piše da Ban izbjegava da govori o nasilju pobunjenika već navodi "nečuvene" napade koje čini sirijska vlada.

"Takav stav ohrabruje grupe da čine još zločina i terorističkih napada", piše list.

Ovakvi komentari, navodi Reuters, najoštriji su protiv UN-a otkako je prihvaćen mirovni plan za Siriju specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana po kojem od 12. aprila stupa na snagu prekid vatre a uslijedit će mirovni razgovori.

Od tada je UN naveo da je sirijski režim prekršio mnoga mirovna obećanja među kojima su povlačenje sirijske vojske iz gradova i naseljenih mjesta.

Pobunjenici su takođe nastavili da izvode napade na sirijske snage sigurnosti, piše Reuters.

Prema podacima UN-a, u sukobima koji su počeli u martu prošle godine, u Siriji je do sada stradalo više od 9.000 ljudi, dok vlada u Damasku navodi da je život izgubilo 3.838 ljudi, od kojih 2.493 civila i 1.345 pripadnika sirijskih snaga sigurnosti.