Regija
0

Sindikati u Srbiji protestvovali protiv Vladinih mjera štednje

Anadolija
Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) organizovala je danas protest ispred Vlade Srbije tražeći socijalni dijalog i zaštitu standrda građana Srbije, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.

Nekoliko stotina članova Konfederacije koja okuplja radnike iz 37 javnih i privatnih preudzeća u Srbiji, zatražilo je od srbijanske vlade uključivanje Konfederacije kao ravnopravnog partnera u rad Socijalno-ekonomskog savjeta, sprečavanje korupcije i prodaju državne imovine, kao i zaštitu standarda građana koji je ugrožen neopravdanim poskupljenjima roba i usluga.

Obraćajući se okupljenim radnicima, Cveta Trifunović, predsjednica Ženske sindikalne mreže KSS, ukazala je na neprimjerene prijedloge poslodavaca za izmjene Zakona o radu i nezavidan i težak položaj žena, zaposlenih u socijalnoj zaštiti. Ona je, uz zvižduke odobravanja okupljenih radnika, rekla da i aktuelna vlada Srbije nakon sto dana nije ništa drugačija od one ranije.

"Nova Vlada, novim ekonomskim merama prebacuje teret na siromašne građane i zaposlene u državnom sektoru. Bez socijalnih partnera, vrši se diskrimancija zaposlenih suprotno Ustavu, međunardnim konvencijama i Socijalnoj povelji EU-a", rekla je Trifunović i dodala da je Skupština Srbije bez socijalnog dijaloga usvojila rebalans budžeta i set ekonomskih zakona.

Predstavnici sindikata su ponovili zahtjeve iz štrajka upozorenja od 10. oktobra, koji je održan u svim većim gradovima Srbije, a jedaa od osnovnih bio je da se zaustave poskupljenja i poboljša egzistencijalni status građana.

Radnici su nosili transpernte "Stop korupciji", "Stop rasprodaji državne imovine", "Mi nismo beli medvedi", "Za socijalni dijalog".

Protestu su prisustvovali sindikalni aktivisti i predstavnici zaposlenih u velikim sistemima i javnom sektoru iz djelatnosti telekomunikacija, pošte, energetike, željeznice, televizije, zdravstva, prosvjete, socijalne zaštite, avionskog prevoza, finansijskih organizacija, policije, kulture i umjetnosti, te obezbjeđenja.

Tokom održavanja protesta, srbijanski premijer Ivica Dačić i ministar fianansija i privrede Mlađan Dinkić imali su sastanak u zgradi Vlade sa zamjenikom ministra trgovine Kine Džung Šanom.

Skup, koji je trajao sat vremena, protekao je bez incidenata, a obezbjeđivale su ga jake snage policije.