Regija
0

Šijaković: Građani Srbije imaju težak izbor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na građanima Srbije je težak izbor da se u drugom krugu odluče za novog predsjednika između dvojice kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, ocjenjuje sociolog iz Banje Luke Ivan Šijaković za Fenu, smatrajući da predsjednici Demokratske stranke i Srpske napredne stranke nisu ponudili glasačima ništa novo.

Stoga bi, po njegovom mišljenju, samo eventualna euforičnost mogla ponukati birače da u većem broju, u nedjelju, 20.maja, glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Na njega su, kao „običnog birača“, i Tadić i Nikolić, kaže, ostavili dosta mučan utisak i smatra da se teško može očekivati da će izbori biti dobra politika koja će Srbiju pokrenuti naprijed.

„Jedan je pun hvale kako je sve napredovalo, izgradilo se i uspjelo, a drugi samo kukumače, kako je ovaj prvi sve to spriječio. Nema samopouzdanja da građani mogu reći da su oba kandidata dobra i da male nijanse presuđuju“, kaže Ivan Šijaković komentirajući sinoćnji TV duel Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Ovaj profesor sociologije na Univerzitetu u Banjoj Luci smatra da Tadić pun „narcizma, bez ikakvog ozbiljnog pokrića“, a da Nikolić više pokušava da u Tadićevim slabostima pronađe svoje poene, nego u svom ličnom nastupu.

Ipak, Tadić je svojim govorom tijela odavao utisak, kako kaže, veće čvrstoće i odlučnosti.

„On, inače, gradi taj pozerski stav, a kod Nikolića se baš pokazala izvjesna nesigurnost i bojažljivost. Oni, koji bi se samo po tome opredjeljivali, teško da bi se opredijelili za Nikolića“, navodi Šijaković.

Srbijanski kandidati nisu, po njegovom mišljenju, poslali neku značajniju poruku susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno RS-u.

„Čini mi se da bi u tom smislu čak Nikolić bio pogodniji, jer ne odvaja partije i strukture koje su njemu bliže, nego gleda narod i građane. Možda bi time dobili i građani BiH i RS-a. Sve drugo je stvar vještine, koja je danas ovakva, a sutra onakva“, ističe on.

Na kraju ocjenjuje da se građani Srbije moraju opet „okrenuti sami sebi, boriti se i tražiti način kako da se provuku kroz te Scile i Haribde“.