Regija
0

Sheffer: NATO spreman za eventualno nasilje na Kosovu

FENA
Generalni sekretar Organizacije sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu da postoje sasvim male šanse da bude postignuto dogovorno rješenje o statusu Kosova, te da bude usvojena nova rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja bi zamijenila rezoluciju 1244.

"KFOR ostaje na Kosovu na osnovu rezolucije 1244 i njegov mandat neće biti izmijenjen sve dok ne dođe do nove rezolucije", izjavio je generalni sekretar Scheffer, dodavši da su šanse za novu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a "dosta male".

Scheffer je istakao da dolazak misije Evropske unije iz oblasti policije i pravosuđa neće izmijeniti mandat KFOR-a jer se on ne bavi policijskim poslovima.

Prvi čovjek Alijanse je ocijenio da su odluke EU donijete prošlog decembra o daljim koracima u rješavanju statusa Kosova "veoma važne", kao što je važna i buduća saradnja EU i NATO na terenu u južnoj srpskoj pokrajini.

Scheffer je također ocijenio da se i dalje zalaže za dogovorno rešenje za status Kosova, ali i dodao da su šanse za to "male".

Generalni sekretar NATO-a je istakao i da je KFOR spreman da spriječi svako nasilje na Kosovu, te da su rezervisti pripravni da pomognu ako to bude potrebno.

Alijansa ima jasnu ulogu na Kosovu da "zaštiti i manjine i većinu, bez razlike", izjavio je Scheffer.

"Situacija (na Kosovu) je sada nestabilna... Ako treba, rezerva je spremna. Neka niko ne gaji iluziju da nešto može da postigne nasilnim sredstvima", rekao je šef NATO-a.

Scheffer je ocijenio da je "veoma važno" da u južnoj srpskoj pokrajini postoji tijesna saradnja Evropske unije i NATO-a, kao i da jednog dana čitav zapadni Balkan treba da uđe u euroatlanske institucije, prenosi Tanjug.

"Jedini recept za stabilnost na Balkanu je članstvo svih zemalja u EU i NATO-u", zaključio je Scheffer.