Srbija
0

Šest godina od ubistva Zorana Đinđića

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zoran Đinđić, predsjednik Vlade Srbije i lider tamošnje Demokratske stranke ubijen je na današnji dan prije šest godina.

Dio srpskog društva i danas ovog političara slavi kao najzaslužnijeg za okončanje ere tranzicije Srbije od jednopartizma ka konsolidovanoj demokratiji, piše list Press, te dodaje da ga tvrdi nacionalisti i dalje osuđuju zbog politike paktiranja sa Zapadom.

U povodu šeste godišnjice njegove smrti, u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu položeno je cvijeće i zapaljene svijeće te odata pošta ovom srbijanskom političaru. Skupu su prisustvovali premijerova udovica i sin, srbijanski predsjednik, premijer, funkcioneri Demokratske stranke i brojni drugi političari i građani.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu vlade. U 12.25 pogođen je sa dva metka iz snajperske puške na samom ulazu u zgradu. Ubrzo je preminuo u urgentnom centru. Prvooptuženi Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović još nisu pravosnažno osuđeni za taj zločin. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece.