Regija
2

Šešelju ukinuta privilegirana komunikacija

FENA
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Tajništvo Haškog tribunala ukinuo je mogućnost privilegirane komunikacije lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju s njegovim pravnim timom, koji će na tu odluku uložiti žalbu, izjavio je danas zamjenik predsjednika radikala Nemanja Šarović.

Šarović je, na konferenciji za novinare, rekao da Šešeljev pravni tim još nije dobio odluku o zabrani privilegirane komunikacije u pisanoj formi, a žalbu će uložiti kada je dobije.

Prema njegovim riječima, odluka o zabrani privilegirane komunikacije donesena je na osnovu Pravilnika o pritvoru osoba koje čekaju na suđenje ili žalbeni postupak pred ICTY-em, javio je Tanjug.

Prema toj odluci, rekao je Šarović, komunikacija se može ograničiti samo kada postoji osnovana sumnja da se ta privilegija zloupotrijebi da bi se organizirao bijeg, utjecalo na svjedoke, kako bi se oni zastrašili ili kako bi se ometalo provođenje pravde.

Međutim, kako je poručio Šarović, nijedan od tih argumenata ne važi u Šešeljevom slučaju, jer je on u Tribunal otišao dobrovoljno, a sva saslušavanja svjedoka su završena.

Kako se navodi u saopćenju SRS-a, Šarović je rekao da je Šešelju privilegirana komunikacija ukidana više puta i "svaki put bez osnove".

Šarović tvrdi da je ukidanja privilegirane komunikacije Šešelju "po pravilu vezano za izbore", što može ukazati na to da je "najnovija zabrana uvod u nove izbore u Srbiji" i pokušaj da se lider radikala "eliminira s političke scene u Srbiji za vrijeme još jednih izbora".

On je podsjetio da je izricanje prvostupanjske presude Šešelju zakazano za 30. oktobar.